Butternut tikva, poznata i kao muškatna bundeva, je prava kraljica jesenskih i zimskih jela. Ova predivna, zvonolika tikva narančaste unutrašnjosti i orašastog okusa dolazi iz Južne Afrike, no danas se uzgaja diljem svijeta. Iako je često zanemarena, njezine zdravstvene prednosti i svestranost u kuhinji čine je nezamjenjivom namirnicom u svakodnevnoj prehrani.

Zdravstvene prednosti butternut tikve

Butternut tikva je prava nutritivna riznica bogata vitaminima i mineralima. U samo 100 grama sadrži otprilike 30 kalorija, što je čini idealnom za ljude koji žele održati vitkost ili smanjiti tjelesnu težinu. Sadrži dijetalna vlakna, fito hranjive tvari, a u svom sastavu nema zasićenih masti ni kolesterola.

Ova tikva je bogata vitaminom A, moćnim antioksidansom koji je ključan za zdravlje kože i očiju te može pomoći u zaštiti od raka pluća i usne šupljine. Također, butternut tikva sadrži vitamine B skupine, kao i vitamin C, koji se može lako unijeti konzumiranjem ove zdrave namirnice. Beta-karoten, prisutan u tikvi, igra važnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta raka.

Tikva je također izvrstan izvor minerala poput željeza, kalcija, magnezija i cinka, koji su ključni za zdravlje kostiju, srca i imunološkog sustava. Njezine sjemenke, bogate dijetalnim vlaknima i zdravim masnim kiselinama, dodatno pridonose zdravstvenim prednostima.

Ukusni recepti s butternut tikvom

Osim zdravstvenih prednosti, butternut tikva je svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim jelima, od kremastih juha do ukusnih umaka i zdravih grickalica. Donosimo ti jednostavan i ukusan recept za umak od butternut tikve koji će savršeno upotpuniti tjesteninu, njoke ili čak lazanje.

Recept za umak od butternut tikve

Sastojci:

  • 1/2 manje butternut tikve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

Priprema:

  1. Tikvu ogulite i narežite na male kockice.
  2. Na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk i tikvu oko 10 minuta.
  3. Dodajte češnjak pred kraj prženja.
  4. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok tikva ne omekša.
  5. Blendajte sve sastojke s vrhnjem ili jogurtom.

Ovaj kremasti umak bit će gotov za svega 20 minuta, a možete ga iskoristiti i za pripremu rižota ili kao umak za lazanje.

Meta opis:

Butternut tikva je nutritivno bogata namirnica s brojnim zdravstvenim prednostima. Saznajte kako je pripremiti kroz ukusan recept za umak od tikve.

Ako želiš poboljšati svoje zdravlje i uživati u ukusnim jelima, svakako uvrsti butternut tikvu u svoju prehranu!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име