JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Društvo psihologa Republike Srpske Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizovali su Panel diskusiju “KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH”.

Govornici panel diskusije su bili Slavica Kovrlija, specijalni pedagog i psihoterapeut, Mila Stojanović, dipl.socijalni radnik i psihoterapeut, Slađana Miljenović, doktor psiholoških nauka i psihoterapeut i Aleksandra Radanović, dipl. psiholog i psihoterapeut.

“Prošlogodišnja tema Panel diskusije nam je bila “Kako sačuvati mentalno zdravlje porodice”. Ove godine, nekako vođeni raznim istraživanjima i potrebom ciljne grupe mladih, odlučili smo se da se bavimo tom temom, zato što su sama kriza i adolesencija nose svoje razvojne faze. Najčešći problemi na koji se mladi žale su ansiozost, depresija, problemi sa ponašanjem, problemi sa pažnjom…. Nažalost, često se i dešava slučaj samopovređivanja, kao i vršnjačkog nasilja, što su gorući problemi kod mladih”, rekla je Radanović i istakla da je potrebno podići svijest kod mladih da se obrate nekome ukoliko imaju bilo kakav problem.

Marijana Nikolić, bivši učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine, sada već student Pravnog fakulteta, pobjednik je ovogodišnjeg Festivala jednominutnog filma za mlade u drugoj kategoriji.

“Festival je podijeljen na dvije kategorije od 14 do 18 godina i od 19 do 23 godine. Snimila sam jednominutni film na temu Depresije. Smatram da je ovaj festival jedna jako poučna stvar zato što ukazuje na važnost mentalnog zdravlja. Sama ideja da snimam jednominutni film je potekla od moje mentorke Vesne Đukanović, koja je bibliotekarka u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine. Od nje sam dobila veliku podršku. Rekla je da smatra da mogu da iznesem tu ulogu i na kraju se ispostavilo da je bila upravu. Smatram da je depresija najčešća bolest u današnje vrijeme i da se sve više mladih suočava sa depresijom. Ona uopšte nije bezazlena tema, to je ozbiljna mentalna bolest koja se pretežno karakteriše velikim osjećajem tuge, gubitkom aktivnosti koje su prije donosile zadovoljstvo itd. Smatram da treba da progovorimo i da razbijemo činjenicu da se misli da je depresija ili bilo koja druga mentalna bolest tabu tema. Ona to nije. Zamolila bih sve ljude koji, kada osjećaju neke znakove, odnosno simptome depresije, potraže stručno lice koje će da im pruži i podršku i pomoć”, istakla je Nikolić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име