Danas je u hotelu “Drina” održan Radni sastanak sa ciljem predstavljanja nacrta Pravilnika o uslovima i načinu pružanja usluge personalne asistencije koji je pripremio JU Centar za socijalni rad Bijeljina.

U aprilu 2024. godine, Skupština grada Bijeljina usvojila je Odluku o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite kojom je uvedeno pravo na personalnu asistenciju kao prošireno pravo iz oblasti socijalne zaštite. Implementacijom ove usluge, grad Bijeljina će biti treći grad u Republici Srpskoj koji pruža uslugu personalne asistencije.

Vesna Savić, sekretar Centra za socijalni rad istakla je da je veoma značajno dobiti povratne informacije od budućih korisnika i udruženja, kako bi se izradilo i dobilo najbolje rješenje, odnosno, kako bi se usluga što prije implementirala u Bijeljini.

“Pravilnik propisuje uslove za ostvarivanje prava na personalnu asistenciju, način na koji se to pravo ostvaruje, dakle procedure za ostvarivanje prava, finansiranje i ono što je veoma važno i možda neka novina za Centar za socijalni rad, što je nama uvijek veoma drago, što u oblasti socijalne zaštite prvi put uspostavljamo partnerski odnos sa nekim drugim organizacijama. Centar za socijalni rad će imati saradnju sa partnerom van ustanove Centra za socijalni rad sa kojim će potpisati ugovor o saradnji i koji će biti pružalac usluge personalne asistencije. Pravo na personalnu asistenciju ima lice starije od 18 godina. Dakle, radi se o punoljetnim korisnicima koja su društveno aktivna, što znači da u stvari imaju ili radnu obavezu ili imaju društveni život u smislu da se bave nekim sportom, da su uključeni u rad nekih udruženja, da su na bilo koji način uključeni u društvene tokove. Uslov je da nemaju srodnike koji su u mogućnosti da im pruže uslugu personalne asistencije, dakle da se radi o licima koje žive u individualnom porodičnom domaćinstvu, dakle žive sami, ili žive u domaćinstvu gdje njihovi članovi porodice nisu u mogućnosti da im pruže personalnu asistenciju usled, recimo, zaposleni su ili usled bolesti ili nekih drugih objektivnih razloga”, kaže Savić.

Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije “Kolosi”, naveo je da u udruženju postoji veliki broj osoba koje su nepokretne, a samim tim, ne mogu ni da obavljaju osnovne životne aktivnosti.

“Takvi ljudi ne mogu da izađu iz svojih kuća, ne mogu da dođu ni do pijace, ni do ljekara bez nečije pomoći. Do sad su to uradili roditelji, komšije, poznanici ili neki aktivisti, volonteri iz naših udruženja. Na ovaj način sistemski bi riješili da neka osoba s invaliditetom, koja je teško pokretna, koja treba da obavi neke svoje aktivnosti, moći će da se obrate Centru za socijalni rad. Pravilnikom se predviđa da 100 sati mjesečno može da koristi jedno lice s invaliditetom, znači da je to sasvim razumljivo za teško pokretnu osobu. Mislim da je to dovoljno, da oni mogu u toku mjeseca da obave sve svoje radnje i da ne budu zatvoreni u četiri zida”, rekao je Jović.

Nikolina Jović, istakla je da je osobama koje se nose sa istom životnom situacijom kao ona, itekako potreban personalni asistent.

“Mogli bi bolje da funkcionišemo u životu i da obavljamo samostalno mnoge stvari u životu. Do sada sve moje obaveze, obavljala je moja majka ali naravno i njoj treba slobodno vrijeme i da bude i ona malo slobodna i da se nas dvije i odvojimo”, kaže Nikolina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име