Skupština grada Bijeljina danas je bila domaćin bijeljinskoj mladosti. Naime, u toku je Dječija nedjelja (7-13. oktobar) tokom koje institucije i ustanove koje se brinu o djeci i dječijim pravima nastoje prigodnim programima skrenuti pažnju društva na prava i položaj djece.

Udruženje „Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin“ ovogodišnju Dječiju nedjelju obilježava pod sloganom: „Igrajmo se, učimo i rastimo“. U okviru njihovog programa a u saradnji sa Ombudsmenom za djecu Republike Srpske danas je održana Dječija skupština na kojoj su učestvovali predstavnici učenika iz skoro svih osnovnih i srednjih škola sa područja grada. Pored njih, učešće u radu Dječije skupštine uzeli su i korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku kao i djeca iz Udruženja „Bijeljinska djeca suncokreti“. 

-Dječija nedjelja je prilika da damo djeci šansu da pokažu svoje kapacitete i potencijale, da pokažu koliko mogu i šta mogu a mi odrasli da ih čujemo, da ih na pravi način čujemo i uvažimo ono što imaju reći. Dječiji parlament Skupštine grada Bijeljina je jedinstven slučaj u BiH. Prošle godine smo održali prvo zasjedanje i evo sada, u ozračju formiranja novog sastava gradske Skupštine imamo priliku dodatno skrenuti pažnju novim delegatima da u svom političkom djelovanju uvijek imaju u vidu najbolji interes djeteta“, izjavila je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmena za djecu RS. Ona je istakla da posljednjih nekoliko godina na području Bijeljine, ali i mnogo šire, dolazi do ekspanzije fenomena vršnjačkog nasilja te da nadležne institucije sistematski rade na sprečavanju, odnosno smanjenju štetnih posljedica ovakve vrste učeničkog ponašanja.

Dječiji parlament je osmišljen kao prilika da nadležni čuju šta djeca imaju da kažu i kako djeca doživljavaju svoja prava i svoje potrebe. Ovo je ujedno i prilika da djeca ostvare jedno pravo iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta a to je pravo na participaciju, odnosno pravo da učestvuju u procesu donošenja odluka koje se tiču upravo djece.

-Dječiju skupštinu smo organizovali i ranijih godina u okviru Dječije nedjelje. Zadovoljstvo je ugostiti ovoliki broj našim mladih sugrađana. Oni će ovdje, između ostalog imati priliku da upoznaju rad i procedure po kojima funkcioniše gradska Skupština kao i načine na koji oni mogu utjecati na rad Skupštine grada Bijeljina“, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina podsjetivši na praksu „Dječije stolice“ koja se uvijek nalazi u skupštinskoj sali tokom zasjedanja kao opomena i motiv odbornicima da tokom donošenja političkih odluka nikada ne zaborave djecu Bijeljine i njihove interese.

Tokom zasjedanja Dječije skupštine predstavljen je projekat: ,,Budi promjena: Aktivno protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja u školskom okruženju“, koji finansira Njemačka ambasada. U okviru ovog projekta, delegati Dječije skupštine su u obavezi da do sljedećeg okupljanja u skupštinskim klupama sa svojim školskim drugarima osmisle projekte koji bi unaprijedili i poboljšali neki segment života i školovanja bijeljinskih učenika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име