U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održan radni sastanak predsjednika Višeg privrednog suda u Banjaluci i predsjednika svih okružnih privrednih sudova Republike Srpske, iz Banjaluke, Prijedora, Doboja, Istočnog Sarajeva i Trebinja.
Predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Božana Gužvić, kao domaćin ovog radnog sastanka, izjavila je da ovom sastanku prisustvuje i pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srpske Ozrenko Nikić.

„Sa nama je danas ovdje i direktor Javne ustanove Centar za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske Slobodan Zec. Okružni privredni sud u Bijeljini je nakon četrnaest godina riješio pitanje smještajnih kapaciteta preseljenjem, iz zakupljenog prostora, u službene prostorije zgrade pravosudnih institucija, gdje su smješteni Osnovni i Okružni sud, a sada i Okružni privredni sud. Svrha ovog radnog sastanka je obilazak novih službenih prostorija našeg suda, ali i razmatranje devetomjesečnih izvještaja o radu privrednih sudova u Republici Srpskoj. Razgovaraćemo o aktuelnostima iz rada privrednih sudova, o mogućnostima jačanja kapaciteta privrednih sudova, te o unapređenju stručne obuke, o edukaciji sudija koji postupaju u složenim privrednim sporovima. Preseljenjem u nove službene prostorije Okružni privredni sud je obezbijedio da sudije i administrativno osoblje imaju dobre prostorne uslove za rad, što do sada nije bio slučaj“, naglasila je Božana Gužvić, istakavši da ovaj sud sada ima na raspolaganju i sudnicu u kojoj se organizuju ročišta sa većim brojem stranaka u postupku.

„Nadam se da su preseljenjem suda zadovoljni i korisnici usluga ovog suda, a tu prvenstveno mislim na advokate, jer se sada u jednoj zgradi nazali sjedište tri sudske institucije. Preseljenje smo završili u rekordnom roku, s prekidom rada u trajanju od pet dana, a akcenat smo u tom trenutku stavili na registar privrednih subjekata, kako bi odmah nastavili s tom aktivnošću. I ročišta su odgođena na vrlo kratak vremenski period, nakon čega smo nastavili rad u punom kapacitetu. Ubuduće ćemo, shodno raspoloživim budžetskim sredstvima, činiti sve na unapređenju prostornih i tehničkih kapaciteta, da bismo bili što uspješniji u svom radu“, istakla je Božana Gužvić, predsjednica Okružnog privrednog suda.

Govoreći o devetomjesečnom radu Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Božana Gužvić je izjavila da ovaj sud konstantno bilježi smanjenje broja neriješenih predmeta.

 

„Rješavamo predmete prema starosti inicijalnog akta. Činjenica je da još uvijek nosimo balast nekih stečajnih predmeta. Tu prvenstveno mislim na stečaj Bobar banke i stečaj Fabrike glinice Birač. To su dva najaktuelnija stečaja. Što se tiče Bobar banke, ima tu još puno posla da se uradi oko naplate potraživanja, oko rješavanja imovinskih pitanja, tako da je neizvjesan kraj stečaja. Što se tiče Fabrike glinice Birač u Zvorniku, mislim da će prvo doći do okončanja stečaja kćerki firmi stečajnog dužnika, Mehanike, Alusila i Energolinije. Po okončanju tih stečajeva stvoriće se uslovi da se polako rješava i taj stečaj. Drugih značajnih predmeta stečaja nemamo. Javnost je pratila rad ovog suda. Otvorili smo vrata ovog suda i mediji su izvještavali o svim zanimljivim predmetima“, izjavila je Božana Gužvić.

Ozrenko Nikić, pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srpske pohvalio je rad bijeljinskog Okružnog privrednog suda, imajući u vidu uslove u kojima je sud donedavno radio.

„Ovaj sud je konstantno doprinosio efikasnosti pravosuđa i konstantno je smanjivan broj neriješenih predmeta i vrijeme neophodno za donošenje odluka. Radili su u izuzetno lošim uslovima rada. To nije odgovaralo ni zaposlenima, a ni strankama, kao ni građanima, učesnicima u postupcima pred ovim sudom. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde, zajedno sa Visokim sudskim tužilačkim savjetom i međunarodnim partnerima uspjela je obezbijediti sredstva za izgradnju nove zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, nakon čega je Vlada Republike Srpske izdvojila više od 500.000 KM za opremanje tog objekta. Nakon toga ispražnjen je prostor u ovoj zgradi i mi smo Okružnom privrednom sudu ustupili ove prostorije, a oni su ih svojim trudom, radom i zalaganjem i zaslužili. Iako ni ovo nije idealno, puno je bolje nego u zgradi u kojoj su donedavno radili“, izjavio je Ozrenko Nikić, poželivši uspješan rad i još bolju efikasnost u rješavanju predmeta zaposlenima Okružnog privrenog suda u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име