Sedmica dječije radosti

Od sedmog do 13. oktobra u Bijeljini će biti organizovana tradicionalna manifestacija „Dječija nedjelja“, kako je izjavila Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana Republike Srpske, sedmica radosti, iskoristivši priliku da djeci čestita „Dječiju nedjelju“.

„Posvećeni smo pravima i položaju djece i njihovim potrebama. Ovo je sedmica koju organizujemo pod sloganom: „Igrajmo se, učimo i rastimo“, čime se skreće pažnja na sve aspekte dječijeg života i odrastanja. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske oglasilo je slogan za ovu manifestaciju. Važno je istaći da se u Bijeljini ova manifestacija organizuje uz saradnju sa Udruženjem građana „Otaharin“, Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu s poremećajima u razvoju Centra za socijalni rad. Smisao „Dječije nedjelje“, koja ima dugu tradiciju na ovim prostorima i u skladu je sa Konvencijom UN o pravima djeteta, je da damo prostor djeci da iskažu svoj talenat, svoje vještine i sposobnosti, u skladu sa svojim mogućnostima. Važno nam je da odrasli čuju djecu, da ih saslušaju i vide, da pokažu dostojanstvo prema njima. Ovo je prilika da preispitamo kakav je položaj i kakva su prava djece u našem društvu. Subjekti zaštite djece moraju imati dobru koordinaciju, sve u interesu djeteta. Ovo je prilika da se vidi i kakva je uloga institucija i porodice u odgajanju i vaspitavanju djece“, kaže Jovanka Vuković, ističući da je ovo prilika da se ukaže na prava i potrebe djece i da se djeci pruži prilika da iskažu svoje kapacitete.

„Važno je sa djecom raditi na jačanju međugeneracijske solidarnosti, tolerancije i vršnjačke tolerancije i razumijevanja. Na nivou Republike Srpske, u tridesetak škola, realizujemo projekat o drugarstvu, empatiji i pravima djeteta. U obrazovni sistem bi trebalo ugraditi odredbe o poštovanju dječijih prava, ali i o tome da djeca nauče da poštuju tuđa prava, te da svojom slobodom i svojim pravima ne ograničavaju prava drugih“, istakla je Jovanka Vuković.

Sanita Smajić, programski radnik u Udruženju „Otaharin“, izjavila je da će Dnevni centar „Otaharin“ i ove godine organizovati „Dan otvorenih vrata“ za osnovce i srednjoškolce, kao i za djecu predškolskog uzrasta.

 „Mi ćemo osmog oktobra organizovati radionice na kojima ćemo razgovarati o važnosti dječijeg glasa, a pripremamo i Dječiju skupštinu. Pozvali smo sve škole da nam se pridruže, ali i građane da nas posjete i da vide naš Dnevni centar“, izjavila je Sanita Smajić.

Dragan Joković, predsjednik Udruženja građana „Otaharin“ najavio je Dječiji parlament za deveti oktobar, kada će učenici bijeljinskih škola, zajedno sa predstavnicima ustanova koje se bave dječijim pravima, raspravljati o pravima i potrebama djece.

„Uz podršku Ambasade Njemačke dodijelićemo i grant od dvije hiljade eura za najbolju dječiju ideju koju će djeca realizovati. Zahvaljujem se organizaciji „Save the Children“ koja nam je pomogla oko organizacije Dječije skupštine. Vjerujem da će se na skupštini najviše diskutovati o izazovima u procesu obrazovanja djece, a nadam se da će i saziv nove Skupštine grada Bijeljina poštovati dječiju stolicu, kako bi se glas djece čuo i u gradskom parlamentu“, izjavio je Joković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име