Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine

Saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

        Poštovani gospodine Ristiću, sa zadovoljstvom ću Vam odgovoriti na pitanje br. 10 koje ste postavili Gradonačelniku Petroviću, a koje je glasilo:

        „Kada će, kao veliki borac protiv litijuma, priznati narodu kako je Gradska uprava na čijem je čelu 2021. godine dala saglasnost Srbiji za iskopavanje litijuma u Podrinju?“
        Naime, meni lično, kao diplomiranom pravniku sa položenim pravosudnim ispitom nije poznato, niti sam to negdje pročitao u uporednoj praksi da lokalna samouprava iz jedne zemlje daje saglasnost na geološka istraživanja ili eksploataciju rudnih ili mineralnih sirovina na teritroriji druge zemlje, u ovom slučaju Republike Srbije. Ne mogu ni da zasmislim kako bi to izgledalo da se nadležni organi Republike Srbije po ovom pitanju obraćaju Gradu Bijeljina, ili u ovom slučaju Gradonačelniku, kao izvršnom organu koji predstavlja i zastupa ovu jedinicu lokalne samouprave.
        Takva procedura je krajnje nezamisliva, i kada bi se dozvolilo da organ vlasti neke druge države odlučuje o tako značajnim stvarima, bili bi narušeni ne samo osnovni principi ustavnosti i zakonitosti, nego bi se time zadiralo i u suverenitet jedne zemlje u vršenju svojih unutrašnjih i spoljnih poslova.
        Tako nešto je  nemoguće i u daleko beznačajnijim procedurama, te smatram da ovo pitanje ne zaslužuje dalje neko detaljnije obrazlaganje.
        U dijelu gdje je imao nadležnost u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srpske, Grad Bijeljina se jasno odredio šta misli o geološkim istraživanjima litijuma na području Grada Bijeljina, a Gradonačelnik Petrović, kao i svi mi njegovi saradnici takođe su u više navrata jasno rekli šta mislimo o iskopavanju litijuma na Majevici, pa samim tim i u Semberiji.
        S druge strane, javnost je dobro upoznata i da ste Vi lično kao narodni poslanik ispred SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, kojim je jedinicama lokalne samouprave oduzeto pravo odlučivanja o istražnim radovima na njihovom području, što je praktično uvod i priprema za potencijalno otvaranje rudnika na Majevici, Ozrenu i nekim drugim mjestima.
        Zato, ja Vas pitam i želim da čujem kako Vaš lični, kao i stav Republičke stranke Srpske da li ste za ili protiv iskopavanja litijuma u Semberiji i Republici Srpskoj.
        Na kraju, moram kratko da prokomentarišem i Vaše pitanje br. 9 u vezi krivičnih prijava podnesenih protiv Ljubiše Petrovića, gdje želim da isteknem da svako može podnijeti krivičnu prijavu, ali osnovanost istih je veoma upitna, što je Okružno tužilaštvo u nekoliko navrata i utvrdilo. Tužilačke i sudske organe treba ostaviti da rade svoj posao, ali ono što nas interesuje je prije svega funkcionisanje nezavisnih instituacija Republike Srspke, kao garant ostvarenja pravde, a za tako nešto je potreban odgovarajući politički ambijent za čiji nedostatak su nažalost u najvećoj mjeri krivi Vaši koalicioni partneri.
         
Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika, Grad Bijeljina, Kabinet Gradonačelnika

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име