Poljoprivreda je resor o kojem Vlada Republike Srpske najviše vodi računa i važno je što postoji kontinuitet u isplati podsticaja poljoprivrednicima, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Minić je pojasnio da je sa današnjom isplatom od 5,4 miliona KM za podsticaje preostala isplata nepunih 15 miliona KM, te ukazao da je budžet bio opterećen zbog pojave afričke kuge svinja i ostalih dešavanja i vanrednih pomoći.

„Sama činjenica da su ove isplate već došle do kraja govori u prilog tome da razmišljamo o optimalnim agrotehničkim rokovima kada je u pitanju jesenja sjetva“, istakao je Minić.

On je ocijenio da će dodatna sredstva za podsticaje pomoći poljoprivrednim proizvođačima da lakše izvrše nabavku sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, te podsjetio da postoje i subvencije za naftu koja se koristi za poljoprivredu.

Prema njegovim riječima, informacije sa terena kažu da su poljoprivrednici izuzetno zadovoljni i da je današnja isplata podsticaja došla u pravo vrijeme.

Minić je naglasio da je za ovu godinu osim današnje isplate, isplaćeno više od 30 miliona KM, što su znatna sredstva kada je riječ o podršci poljoprivrednoj proizvodnji.

On smatra da bi Republika Srpska bila mnogo konkurentnija da ne postoji nekontrolisani uvoz.

„Ministarstvo najozbiljnije razmišlja da određene aktivnosti, kada je riječ o uvozu, pokuša koliko je to moguće kanalisati i riješiti kroz pravilnik o podsticajima Republike Srpske“, naveo je Minić.

Resorni ministar je naglasio da političko Sarajevo mora shvatiti da se rušenjem aktivnosti i prijedloga iz Republike Srpske ruše svi poljoprivredni proizvođači u BiH.

Minić je istakao da je krajnje vrijeme da inicijative koje dolaze iz Republike Srpske budu prihvaćene i da se napravi realna zaštita domaće proizvodnje.

„Uz ovakav agrarni budžet, uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera koje omogućavaju i nabavku ogromnog broja poljoprivrednih mašina, priključaka, kada bi samo taj segment imali uređen, taj nekontrolisani uvoz, garantujem da bi u Republici Srpskoj svaki oblik poljoprivredne proizvodnje bio mnogo bolji i mnogo perspektivniji. Imali bi mnogo veće prihode i mogli bi omogućiti da naša poljoprivredna gazdinstva sebi obezbjeđuju pristojan život od svoga rada“, zaključio je Minić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 5.437.785 KM za 118 korisnika podsticaja, a od početka sedmice po ovom osnovu isplaćeno je više od 10,6 miliona KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име