Počeci osnovnoškolskog obrazovanja u Crnjelovu sežu u 1875. godinu kada se nastava počela izvoditi u maloj seoskoj crkvi brvnari. Četiri godine kasnije, na mjestu današnje škole izgrađena je prva školska zgrada i tako je počeo da teče proces opismenjavanja i obrazovanja najmlađih u jednom od najvećih semberskih sela. Pored centralne škole, postoje još Područna odjeljenja „Đukići“ (osnovano 1949. godine) i „Vrulja“ (osnovano 1959. godine). U 2024/25. školskoj godini Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Crnjelovu pohađa oko 200 učenika. Prema riječima direktorice ove škole, Dragane Kokanović Perić, posljednjih 15-tak godina je prisutan trend smanjivanja broja učenika kao posljedica depopulacije seoskih sredina, ali da je primjetno usporavanje tog procesa.

-Nekoliko zadnjih godina stagnira broj ispisa djece iz naše škole. Čak smo prošle godine upisali 26 prvačića, dok smo prethodnih godina u prvi razred upisivali u prosjeku oko dvanaestoro djece. Ljudi polako shvataju da život na selu ima brojne prednosti i da oni koji se ne boje posla i radnih obaveza mogu jako lijepo živiti i ovdje u Crnjelovu sa svojim narodom, uz svoju porodicu, rodbinu i prijatelje“, izjavila je za portal „Semberija info“ Dragana Kokanović Perić, direktorica OŠ ,,Sveti Sava“.

Specifično za Draganu Kokanović Perić jeste činjenica da je dolaskom na poziciju direktora (februar 2015. godine) postala najmlađi direktor jedne osnovne škole u Republici Srpskoj. Njena porodična kuća je u Crnjelovu, svoje djetinjstvo je provela u neposrednoj blizini ove škole i na njenim sportskim terenima, završila je OŠ „Sveti Sava“ i naposlijetku postala prvi direktor iz Crnjelova u istoriji ove škole. Uz sve pobrojano, Draganina majka je bila učiteljica, Savka Kokanović koja je cijeli radni vijek provela u ovoj školi.

-Čitav moj život je vezan za ovu školu. Imam običaj reći da ja nikada neću izaći iz ove škole. S obzirom da smo živjeli, i još uvijek živimo u neposrednoj blizini škole moja najranija sjećanja su vezana za školsko dvorište i igralište. U ovim učionicama sam dodatno obogatila drugarstva sa djecom iz sela, ovdje sam počela da radim kao učiteljica i, evo, teče deseta godina kako sam na čelu škole. Velika je obaveza biti na ovom mjestu i biti odgovorna prema roditeljima dejece koji su istovremeno i moje komšije, rodbina i prijatelji. Obrazovanje naše djece je zajednički i najvažniji zadatak svih nas i na tom putu smo poput jedne velike porodice. Srećna sam što imam priliku da, kao direktor, doprinosim unapređenju nastavnog procesa i osavremenjivanja školske infrastrukture. Sve to u jednom najvažnijem cilju, kvalitetnom obrazovanju djece u Crnjelovu“, istakla je direktorica Kokanović Perić za „Semberija info“, dodavši da je u periodu od 2015. do 2022. godine urađeno nekoliko hitnih građevinskih intervencija na tri školska objekta. Radilo se o uvođenju vode u Područnu osnovnu školu „Vrulja“ koja do 2015. godine nije imala mokri čvor i rekonstrukciji krova na ovoj školi, zatim je zamijenjena podloga u fiskulturnoj sali i učionicama, zamijenjena unutrašnja i dio vanjske stolarije na centralnoj školi, itd.

U aprilu ove godine položen je kamen temeljac za novi objekat POŠ „Đukići“, a koji će, prema najavama iz Gradske uprave, biti spreman da primi đaka na početku sljedeće školske godine. U međuvremenu, đaci koji su pohađali nastavu u ovoj školi tokom ove godine će nastavu slušati u Područnoj osnovnoj školi „Vrulja“.

Učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Crnjelova pokazuju zapažen uspjeh na gradskim, regionalnim i republičkim takmičenjima iz skoro svih školskih predmeta, predstavljajući tako svoju školu i selo na najbolji način. Od svih osnovnih škola u Semberiji do sada su apsolutni rekorderi po broju osvojenih priznanja u takmičenju „Djeca u saobraćaju“ koje organizuje Auto moto savez RS. Ovogodišnje republičko takmičenje je održano početkom juna u Tesliću, a učenici iz Crnjelova su osvojili drugo mjesto, u konkurenciji 37 ekipa iz cijele Republike Srpske.      

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име