NASTAVAK ULAGANjA U OBRAZOVANjE I DJEČIJA IGRALIŠTA
Ljubiša Stanišić:Više od milion maraka uloženo u obnovu škola

Tokom ove godine iz budžeta Grada Bijeljina izdvojeno je više od milion konvertibilnih maraka za obnovu školskih objekata na području grada. Rezultat je to opredjeljenja Gradske uprave da se, u okvirima vlastitih finansijskih mogućnosti poprave uslovi u kojima naši najmlađi sugrađani provode najljepše godine svojih života.

Tako je ove godine počela izgradnja novog objekta vrtića i Područne osnovne škole „Sveti Sava“ u Crnjelovu (340.000 konvertibilnih maraka). Na zgradi Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama ove godine je postavljen novi krov (130.000 KM), a trenutno je u toku postavljanje nove termoizolacione fasade koju finansiraju Gradska uprava i švajcarski Karitas sa po 100.000 konvertibilnih maraka. U toku je, takođe, ugradnja novog sistema grijanja u objektima područnih škola u Modranu i Čardačinama, kao i rekonstrukcija škole u Glogovcu.

-Mnogo vremena smo izgubili u procesu javnih nabavki kada je u pitanju Osnovna škola „Jovan Dučić“, odnosno njen centralni objekat u Bijeljini. Ove godine smo iz budžeta izdvojili 220.000 KM i zamijenili krovni pokrivač, tako da učenici više neće sjediti u učionicama koje prokišnjavaju. Plan je da sljedeće godine, i o tome su u toku pregovori sa ljudima iz švajcarskog Karitasa, završimo i proces energetske efikasnosti odnosno, finansiramo postavljanje nove fasade na školsku zgradu, tako da ova škola izgleda, zaista, reprezentativno. Završili smo, takođe, proces javnih nabavki za rekonstrukciju sistema grijanja u školama u Srednjoj Čađavici i Banjici, a potom nam slijede poslovi na rekonstrukciji krovova na školama u Dragaljevcu i Balatunu, kao i kompletna rekonstrukcija škole u Velinom Selu. Taj posao ćemo morati ostaviti za sljedeću budžetsku godinu, jer je posla, zaista, mnogo, a naša sredstva su ograničena. Meni je žao što imamo jednu nezainteresovanost resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske gdje bismo mogli zajedničkim sredstvima postići mnogo više, ali, nažalost, oni imaju neke druge prioritete“, izjavio je za portal „Semberija info“ Ljubiša Stanišić, prvi čovjek Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina.

Pored školskih objekata u toku su radovi na izgradnji pet igrališta za djecu. U Janji je pri kraju završetak pomoćnog stadiona, sa vještačkom travom, koji se nalazi u sklopu stadiona Fudbalskog kluba „Podrinje“ iz Janje. Projekat se realizuje zajedničkim sredstvima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Grada Bijeljina, a značiće mnogo za djecu iz Janje i njene okoline.

U toku je izgradnja dječijih igrališta u Račanskoj ulici, Bogdanovića Placu i Novim Dvorovima.

-Jako brzo ćemo krenuti u još jedan važan projekat u vrijednosti 150.000 KM. Radi se o rekonstrukciji igrališta Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ koja je u cijeloj Republici Srpskoj druga po broju učenika. Odlučili smo da učenicima napravimo bolje uslove za njihove sportske aktivnosti, a s obzirom da se škola nalazi u gusto naseljenom dijelu grada, plan je da u školskom dvorištu izgradimo i dječije igralište, sa svim pratećim sadržajima. Takođe, gradiće se još jedno dječije igralište kod Bijelih zgrada. U ovom slučaju, kompanija „M:tel“ je izrazila spremnost da finansira gradnju, a Gradska uprava je osigurala potrebne dozvole. Mi smo svoj dio posla obavili, tako da je sada na investitoru da odluči kada će započeti radove“, istakao je Ljubiša Stanišić za „Semberija info“, najavivši skoro objavljivanje konkursa za stipendije za 2024/25. školsku godinu.

Pored školskih objekata, Gradska uprava uskoro ulazi u projekat rekonstrukcije četiri područne ambulante u Modranu, Čengiću, Banjici i Glavičicama. Postoji plan da se u Mjesnoj zajednici Patkovača izgradi ambulanta, ali će se to realizovati tek sljedeće godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име