Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini u saradnji sa Kancelarijom Ombudsmana i misijom OSCA-a u Bosni i Hercegovini, a u susret obilježavanju Dječije nedelje, organizovalo je danas „Dane otvorenih vrata“ za učenike osnovnih i srednjih škola sa područija grada Bijeljina.

Učenici su imali priliku da saslušaju predavanja, postave pitanja zaposlenima i predavačima, obiđu prostorije Tužilaštva, a sve kako bi se upoznali sa radom ove institucije i kako bi stekli određene utiske koji im mogu pored informativne koristi pomoći i u pogledu buduće profesionalne orjentacije.

Olga Pantić, glavni okružni tužilac u Bijeljini istakla je da su se opredijelili da danas ugoste djecu osnovnih škola, od devetog razreda, jer su to uglavnom učenici koji su napunili 14 godina života, tu su sada i krivično su odgovorni.

“Želimo da djeci približimo aspekt i njihove krivične odgovornosti u slučaju osumnjičenih, ali i djeci da približimo ako su oštećena krivičnim dijelom. Kroz današnja predavanja će biti upoznati sa svojim pravima, svojim obavezama i odgovornostima. Na taj način smatramo da ćemo djecu i osnažti da prijavljuju nasilje. Smatram da će kroz ovu edukaciju djeca upoznati i šta je nadležnost tužilaštva, šta su krivična dijela, šta znači odgovornost i biće upoznata o pravima koja kao djeca imaju od strane ovog tužilaštva. Takođe, pokazaćemo im pisarnicu da vide kako se to prijavljuje i naše prostorije gdje se saslušavaju maloljetna lica”, rekla je Pantić.

Amra Hamidović ispred OSCE BiH navela je da su izabrali temu koja je veoma aktuelna u ovom momentu u BiH, pa tako i u Bijeljini. Danas se razgovaralo  sa mladim ljudima, sa učenicima o problemima krivičnih dijela iz mržnje.

“Zakonodavstvo Republike Srpske je izmijenjeno u tom smislu i već duži niz godina postoji krivično dijelo koje je počinjeno iz mržnje. Postoje određeni zabilježeni incidenti gdje su upravo maloljetnici bili počinitelji ovakvih kaznanih dijela. U eri tehnološkog napretka, brojni su izazovi za počinjavanje ovakvih dijela i u online formi.

“Svi znamo da su djeca i mladi, generalno govoreći danas veoma elektronski i pismeni i zaista je primjetno da je povećan sadržaj, negativan sadržaj, koji je prepun da kažemo mržnje i ksenofobije i drugih raznih vidova netolerancije i u online sferi. Cilj nam je mladim ljudima ukazati danas da je ono u što se oni upuštaju nekad nesvjesni, nekad iz želje da budu prepoznati u svojoj grupaciji kao možda popularni ili zabavni sadržaj, vrlo često ti sadržaj imaju jednu komponentu koja itekako može kasnije uticati na njihovu budućnost. Želimo na neki način ukazati da su ti ljudi, iako im je 14 godina, krivično-pravno odgovorni. To što oni počine možda u početku neće biti zahvaćeno nekim težim krivično-pravnim sankcijama, primijeniće se načelo oportuniteta krivičnog gonjenja. Oni će proći možda nekažnjeni sa nekom opomenom, ali u konačnici cilj i svrha je ukazati na to da oni imaju odgovornost za svoje postupke”, kaže Hamidović.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske, istakla je da je uloga institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske u današnjem događaju kako bi djecu upoznali o njihovim pravima, i kada su djeca žrtve, ali i kada su djeca počinioci krivičnih dijela, kao i kada se vode po postupci u kojima su ugrožena prava djeteta.

“Možda najplastičniji primjer je kada imamo visokokonfliktne razvode gdje je neophodna povjera djeteta, održavanje ličnog kontakta, a onda ti postupci traju u nedogled. Dakle to ide na štetu djeteta, a ono na čemu mi iz institucije Ombudsmana jako insistiramo jeste efikasnost u postupanjima kada su u pitanju povrede prava djeteta. I upravo to je moment zbog kojih se mi najčešće obraćamo pravosudnim organima. Protekle 2023. godine institucija Ombudsmana Kancelarija u Bijeljini imala je 16 obraćanja ka pravosudnim organima u smislu da je na neki način izvršena povreda prava djeteta. Upravo najčešće je to zbog izostanka efikasnosti. Dakle dužine trajanja postupaka, pogotovo kada su u pitanju donošenja tužilačkih odluka i provođenja sudskih postupaka u osnovnim i okružnim sudovima. Želim da istaknem da imamo jako dobru saradnju sa Tužilaštvom i sa sudovima u smislu da kada se obratimo kada ukažemo na taj problem, da dođe do vrlo brze reakcije i do ubrzanja postupka jer je to najbolje u interesu djeteta”, kaže Vuković.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske, Jovanka Vuković, ujedno je podsjetila da 7. oktobra
počinje i obilježavanje Dječije nedjelja, te da će institucija Ombudsmana nastaviti da brine o djeci, obilazeći dnevne centre, Centar za socijalni rad, Udruženje Otaharin, kao i određene škole.

Takođe, ove godine posebno će se obraditi tema “Drugarstvo, empatija i prava”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име