Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini bio je dr Cvijetin Lukić, kandidat za odbornika Koalicije DNS Nenad Nešić i SRS Srpska radikalna stranka.

Doktor Lukić ističe da je njegov primarni posao, posao ljekara i da politikom ne zanemaruje svoje osnovne obaveze.

„Politikom se bavim nekih šest do sedam godina i u posljednje tri godine sam odbornik DNS-a u Skupštini Grada Bijeljina i sasvim korektno, mislim, da sam obavljao svoj posao i ne vidim da sam imao nijednu mrlju i u političkom i u profesionalnom smislu i tako će uvijek biti posao ljekara na prvom mjestu, ali taj posao dozvoljava vrijeme za bavljenje politikom. Meni je poznato to da u javnosti govore šta će doktor u politici… moje lično mišljenje je da se trebaju i ljekari više uključiti u politička dešavanja, jer to su ljudi koji su, uglavnom, profesionalno ostvareni, koji su ekonomski nezavisni, tako da, ako hoće da gube svoje vrijeme dodatno, treba da se posvijete politici aktivno i da budu u tim političkim zbivanjima, jer mogu relativno puno doprinijeti. Bitna je ta ekonomska neovisnost koju ljekari imaju, zato je jedan od razloga da treba da se više uključe u politiku. U trenutnoj Skupštini Grada Bijeljna, jedini sam ja ljekar kao odbornik, znači od svih ljekara koji rade u Bolnici, Domu zdravlja Bijeljna, Zavodu za transfuziju, Zavodu za medicinu rada i sporta i privatnim ljekarskim ordinacijama, samo je jedan ljekar u Skupštini Grada. Ja lično mislim da je to malo. U nekom narednom sazivu, očekujem da će se to promijeniti i treba da se promijeni“, istakao je dr Lukić.

On smatra da doktori sigurno poznaju potrebe stanovništva i da mogu da podnesu određene inicijative koje su u korist građanima osluškujući njihove potrebe.

„Ja sam iskoristio prethodni period od četiri godine, niz inicijativa sam podnio, koje su bile, kako bih rekao, na mjestu, međutim, u funkcionisanju Skupštine, mi smo imali određene probleme, tako da veliki broj inicijativa nije zaživio. Bitno je da su te inicijative usvojene i u nekom narednom periodu postoji mogućnost da se sprovedu i u djelo“, rekao je dr Lukić i po pitanju odlaska mladih iz RS nastavio:

„Da, to je sigurno veliki problem u Republici Srpskoj, u svim mjestima Republike Srpske – U gradovima kao što su Banjaluka i Bijeljina to se možda manje primijeti, međutim, definitivno mladih je sve manje, broj prvačića koji se upisuju u škole je manji, broj studenta je manji… Pod hitno se trebaju preduzeti izvjesne mjere kako bi se sačuvala omladina, jer na njima sve ostaje. Jako je bitno, za početak, da se tim mladima u određenim oblastima pomogne, da bi ostali i opstali na ovim našim prostorima, pošto mi ekonomski, sigurno, ne možemo da pariramo zapadnim zemljama. Sada su migracije tako učestale, tako velike i ako im ne pružimo izvjesne mogućnosti, onda sigurno da možemo ovaj odliv stanovništva očekivati i dalje. Prvo mi koji se bavimo politikom, ali svi drugi trebamo da poradimo na tome i krajnji je trenutak da se nešto uradi po tom pitanju. Ja sam kao odbornik u Skupštini Grada Bijeljina i na posljednjoj redovnoj Sjednici Skupštine Grada dao jednu inicijativu – pošto sam ja u zdravstvu, da se dodijele stanovi za mlade ljekare, da mladi ljekare koji nemaju nikakvih nekretnina, žive na području Grada Bijeljna, i za mlade ljekare koji dođu iz drugih opština, gradova i susjednih eventualno država… Na taj način bi pomogli da lakše ekonomski opstanu ovdje i da ne razmišljaju o odlasku u neke druge zemlje gdje mi ne možemo, realno, parirati kao Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina, zapadnim zemljama kao što su Njemačka, Austrija pa i Slovenija“, objasnio je dr Lukić i rekao da bi to bila „odskočna daska“ da formiraju porodice i ostanu ovdje, a ta inicijativa je i usvojena.

Dr Lukić je pomoćnik direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini i kaže da je stanje u bijeljinskoj Bolnici dobro.

„Stanje je sasvim dobro. U proteklih 3 do 4 mjeseca, mnogo se radilo na unapređenju i dovođenju mladog kadra. U septembru, upisano je 16 mladih ljekara na specijalizacije, znači 16 rješenja o specijalizaciji je podijeljeno, izvanredna je saradnja sa Klinikom u Banjaluci, Bolnicom Zvornik, Bolnicom Loznica, Sremska Mitrovica i Kliničkim centrom Srbije u Beogradu i Novom Sadu. Tako da je saradnja na obostrano zadovoljstvo, kadrovski je Bolnica pokrivena. Ako postoje neki problemi to se u hodu rješava i v.d. direktora je bio pomoćnik proteklih deset godina, tako da organizaciju sasvim dobro poznaje i bez problema to sve funkcioniše. Što se tiče tog nekog ekonomskog aspekta, to teče sve bez problema i nije ni bilo problema po pitanju funkcionisanja finansijskog, znači to je jako dobro. Mnogo se ulaže u kardiologiju i elektrofiziologiju. To je maltene prvi centar Republici Srpskoj koji ulaže tolika sredstva i dolaze pacijenti iz cijele Republike Srpske. To je jedan napredak koji je Bolnica u Bijeljni uradila u proteklom periodu i naravno to dalje radi i po tom pitanju ćemo možda biti i broj jedan u RS“, istakao je Lukić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući menadžmentu Bolnice, veliki broj mladih ljekara, specijalista, edukuje se u drugim zdravstvenim ustanovama na inostranstvu i onda se to znanje primjenjuje kod nas.

Što se tiče prethodne četiri godine funkcionisanja vlasti u Bijeljini, dr Lukić kaže da je to čist primjer kako nešto ne treba da funkcioniše.

„Pa ne znam šta bih rekao, to je jedan čist primjer kako ne treba da funkcioniše jedna lokalna zajednica, tako da mogu kažem da je to sa mog aspekta jedan izgubljen period. Teško je biti odbornik i, možda, je teško i Gradonačelniku bilo u takvom odnosu snaga Gradonačelnika i skupštinske većine, ali sigurno da je to najviše trpila lokalna zajednica. Nije dobro da ne nađu zajedničku riječ Gradonačelnik i skupštinska većina i najbolje bi bilo, svakako, da Gradonačelnik ima skupštinsku većinu. Tu je Bijeljina najviše štete imala i to je velika šteta kada to ne funkcioniše, ali isto tako mogu reći da je još veća šteta kada ne funkcioniše saradnja Gradske uprave i Vlade Republike Srpske. Mi smo imali situaciju da ništa ni sa čim nije funkcionisalo i to je jedan, nadam se, period koji ostaje iza nas i u narednom periodu nadam da se više neće tako nešto ponoviti, jer od toga faktički nema ništa sem štete“, objasnio je dr Lukić.

Dr Lukić u naredne četiri godine na političkom planu u Bijeljini očekuje saradnju gradske skupštine i Gradonačelnika i Gradonačelnika sa Vladom Republike Srpske, inače će Grad ponovo da stagnira. 

„Neki inat nije vrijedan gubljenja sredsava koja pripadaju Bijeljini, tako da se nadam da će se to promijeniti nakon oktobarskih izbora i da će malo Bijeljina da krene naprijed, a mora da krene naprijed, jer od toga zavise mnoge druge stvari, prvenstveno razvoj Grada, ekonomski – imamo sreće da smo na takvom geografskom položaju da je to idealno za grad u Republici Srpskoj. Autoput vidimo da se gradi zahvaljujući, između ostalog, i Vladi Srbije koja je dala veliki dio sredstava i naravno Vladi Republike Srpske. Tako da mi to treba da iskoristimo i šteta je da nas određene firme, finansijska sredstva zaobilaze i da idu negdje drugo“, rekao je dr Lukić.

Kako kaže, smatra da ministra Nenada Nešića i predsjednika DNS RS u Federaciji BiH nisu najbolje razumjeli.

„Kritika je možda bilo, ali iz Federacije, nije iz Republike Srpske. Jedan od najkvalitetnijih ministara je ministar iz reda srpskog naroda. Možda ga nisu najbolje razumjeli u Federaciji, međutim njegov rad se sveo na interese koje ima Bosna i Hercegovina, ali prvenstveno interese Republike Srpske, jer i dolazi iz reda srpskog naroda. Tu nastao neki mali problem u razumijevanju političara iz Federacije. Ministar Nešić jako dobro obavlja svoju funkciju i ja mislim da se ništa neće promijeniti u narednom periodu. To je to što se tiče ministarstva koje vodi – ono funkcioniše bez ikakvih problema. Ministru Nešiću, pored toga, što je stalo da funkcioniše ministarstvo, bez ikakvih problema, da obavlja svoju funkciju, njemu je jako bitno da je Republika Srpska na prvom mjestu“, istakao je dr Lukić.

Što se tiče ponovnog osvajanja mandata za odbornika u bijeljinskoj Skupštini Grada, smatra da je dosta radio, ali da to nije presudno da li će dobiti mandat on ili neko drugi sa liste DNS koji je u koaliciji sa SRS.

„Bitno je da dođe do funkcionisanja, da dođe do saradnje sa Vladom Republike Srpske i da Bijeljina konačno krene naprijed. To je bitnije nego da ja osvojim mandat. Svakako, da ne bude neka otrcana fraza, ali stvarno bih pozvao sve punoljetne građane, koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i da daju glas prema svom nahođenju za kandidate za odbornike u Skupštini Grada Bijeljna i za Gradonačelnika. Moj lični stav je da podržim doktora Mikajla Lazića i mislim da bi bio dobar Gradonačelnik“, zaključio je dr Lazić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име