Prva radionica za izradu Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta

U hotelu „Drina“ danas je održana Prva radionica za izradu Nacrta lokalnog plana akicje (LPAI)) za period 2025 – 2027. godina za grad Bijeljina.

Moderator radionice, Anđelko Bogdanović, izvršni direktor Regionalnog udruženja distrofičara Bijeljina i član Skupštine Saveza distrofičara Republike Srpske, izjavio je da se ova radionica realizuje u okviru projekta „DISC“ koji finansira Evropska unija, posredstvom „Karitasa BiH“, sa sjedištem u Sarajevu.

 „Za izradu Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović imenovao je mješovitu radnu grupu koja je sastavljena od predstavnika udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom, javnih ustanova i Gradske administracije grada Bijeljina. Definisaćemo oblasti na kojima ćemo raditi u naredne tri godine, a sve u cilju poboljšanja položaja svih osoba sa invaliditetom na području grada Bijeljina. Do kraja godine Lokalni akcioni plan uručićemo Skupštini grada na usvajanje kako bi naše djelovanje bilo usklađeno sa Konvencijom EU. Inače, na realizaciji konvencije EU do sada se vrlo malo uradilo, iako je BiH pomenutu konvenciju usvojila i ratifikovala u 2010. godini. Ništa  nije urađeno, u smislu prilagođavanja domaćeg zakonodavstva propisima u EU, iako je to bila obaveza BiH. Nadamo se da će to neko pokrenuti i uraditi. Osnovno pravilo EU je da nije bitan način nastanka invalidnosti, dok su kod nas civilni invalidi zapostavljeni, primanja po osnovu invalidnosti su izuzetno mala, u odnosu na RVI, koji po osnovu invalidnosti primaju puno veća primanja. RVI koji je u kolicima i osoba koja nastrada u saobraćaju i mora koristiti kolica, iako sa identičnim zdravstvenim problemima i potrebama, u velikoj mjeri se razlikuju po visini primanja i ta primanja u korist RVI su veća i do pet puta. Konvencija EU je u tom slučaju jasna, bitna je invalidnost, a ne kako je i na koji način ona nastala“, istakao je Anđelko Bogdanović.

Dijana Tošić, iz Udruženja „Bijeljinska djeca sunca“ istakla je da se djeca sa poteškoćama u razvoju nalaze na marginama društva.

 „Naše udruženje okuplja pedesetak roditelja čija djeca imaju poteškoće u razvoju. Bilo bi lijepo kada bi Bijeljina dobila dijagnostički centar, te da mi roditelji ne moramo ići za Banjaluku i neke druge veće gradove. Bilo bi dobro da se pojača inkluzija i da se djeca koja idu u socijalno odjeljenje budu uključena sa ostalom djecom, jer su totalno izdvojena. Naša djeca nemaju pravo na pohađanje srednje škole u Bijeljini. Imamo iz našeg udruženja dijete koje je otišlo u Tuzlu da pohađa srednju školu, jer ovdje za njega nije bilo mjesta“, kaže Dijana Tošić.

Ljubiša Stanišić, po ovlaštenju gradonačelnika ovlašteno lice za društvene djelatnosti, izjavio je da ovo udruženje nastavlja sa ranije utvrđenom praksom i aktivno učestvuje na svim sastancima Koalicije KOLOSI.

„Sve što je do sada urađeno, urađeno je zajedničkim snagama. Okupili smo se uz pomoć „Karitasa BiH“ koji imlementira projekat „Dis“,  i naša obaveza je da izradimo Lokalni akcioni plan za osobe sa invaliditetom. Odjeljenje za društvene djelatnosti aktivno učestvuje u izradi tog plana, a gradonačelnik grada Bijeljina donio je rješenje o formiranju radne grupe u koju su uključene sve institucije koje se bave problematikom osoba sa invaliditetom. Zajedno smo uključeni u donošenje Lokalnog akcionog plana za grad Bijeljina, za period od 2025. do 2027. godine. Akcenat ćemo staviti na zdravstvenu zaštitu, na pristupačnost institucijama osoba sa invaliditetom, na učešće osoba sa invaliditetom u kulturnim i sportskim događajima. Gradska uprava će podržati sve ideje koje definiše pomenuta radna grupa. Koalicija KOLOSI ima status udruženja od opšteg interesa i za naredne četiri godine. Samo zajedničkim snagama možemo mijenjati stanje, rješavati probleme i postizati rezultate. U okviru projekta švajcarskog „Karitasa“ zaposlili smo četiri osobe sa invaliditetom, što je veliki plus i korak naprijed. Jedan od zadataka i u ovom Akcionom planu biće zapošljavanje invalida“, istakao je Ljubiša Stanišić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име