Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, iz Udruženja dijabetičara „Dibeta“, organizovani su preventivni pregledi (mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola i savjetovanje građana), a podjeljeni su i aparati i trakice za mjerenje šećera u krvi. Predsjednica Udruženja Sandra Milošević istakla je da rade 365 dana sa stanovništvom.

-Tu smo uvijek da radimo prevenciju, da na vrijeme otkrijemo bolest, a moram naglasiti da, iako je ovaj dan Svjetski dan srca, usko je povezan sa dijabetesom, jer dijabetes tipa dva se otkrtiva u 50 odsto slučajeva kada već postoji neko  hronično oboljenje, kao što su kardiovaskularna oboljenja i hipertenzija. Prevenciju i edukaciju moramo stalno raditi, kako bismo spriječili hronične, nezarazne bolesti. Moramo buditi svijest stanovništva, od mladih do starih, da budu fizički aktivni, da smanje unos duvana i alkohola i umjereno se hrane i da idu na preventivne preglede”, rekla je Miloševićeva.

Podršku akciji Udruženja pružio je i dr Zlatko Maksimović.

-Čestitam Udruženju na organizaciji preventivnih pregleda povodom Svjetskog dana srca, jer preventivni pregledi treba da se rade i izvan prostorija, bez obzira na vremenske prilike. Kardiovaskularne bolesti su najčešća oboljenja i puna podrška Udruženju “Diabeta” na ovoj aktivnosti. Više puta sam i ranije govorio da u razvijenim zemljama kriza se planira, kada se planira kriza, ulaže se u zdravstvo, obrazovanje i nauku, a kada mora da se štedi u zdravstvu, onda se ulaže u prevenciju. Koliko god da se rade preventivni pregledi, malo je, a u narednom periodu trebamo tome posvetiti više pažnje”, rekao je dr Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име