Grad Bijeljina je srce Semberije koja je žitnica Republike Srpske i buduća Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom, poljoprivredi mora posvetiti veću pažnju i izdvojiti više sredstava za njen razvoj i unapređenje.

Kao primjer navešću ovaj put samo tri mjere koje zaslužuje semberski poljoprivrednik kako bi mu bile dostupnije neobradive površine, sigurniji u zadovoljavajući rod i kako bi bio motivisaniji za udruživanje u klastere i zadruge.

Sredstva za podsticaj poljoprivrednih proizvođača moraju biti raspoređena tako da se dodatno podstiču mali i srednji proizvođači kako bi rasli brže, obrađivali svake godine veće površine uzimajući pod arendu napušteno zemljište koje nema ko da obrađuje. Grad Bijeljina treba da izvrši popis svih neobrađenih površina, iste uzme u zakup i dodijeli ih besplatno malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju volju i želju da obrađuju veće površine.

Pored toga, Grad može i mora da izdvoji sredstva za osiguranje usjeva od elementarnih nepogoda, čime će u slučaju i da se desi suša, grad, vjetar ili poplava, u daleko većoj mjeri poljoprivrednici biti obeštećeni, nego što je to bio slučaj do sada u izdvajanju jednokratnih pomoći. Za početak Grad može izdvojiti najmanje polovinu sredstava za osiguranje jednog hektara obrađene površine zasijane nekom od poljoprivrednih kultura.

Grad mora pružiti svu logistiku, savjet i nadzor malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima kroz udruživanje u klastere i zadruge čiji rad će omogućiti i stalno unapređivati nabavku po povoljnijim cijenama sjemena, đubriva i zaštitnih sredstava, energenata i savremenih poljoprivrednih mašina sa jedne strane,a sa druge strane kroz mrežu otkupnih stanica dati im dodatnu sigurnost kroz nesmetan otkup i plasman njihovih proizvoda, po za njih zadovoljavajućim tržišnim uslovima.

Primjenom samo ove tri mjere semberski poljoprivrednik bio bi zadovoljniji i sigurniji u bavljenju ovim veoma teškim, a sada nažalost i veoma rizičnim poslom čiji prihod zavisi od količine obradivog zemljišta, Božije volje u pogledu vremenskih prilika i volje nakupaca u pogledu cijene otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Semberski poljoprivrednik zaslužuje daleko veću pažnju, zaštitu i podsticaj od Grada Bijeljine.

Bijeljina više ne smije da stoji. Gradimo našu budućnost zajedno sa semberskim poljoprivrednikom.  

Pobijediće Srpska!  Pobijediće Bijeljina! Pobijediće Mikajlo!  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име