Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da Srbi preko Drine imaju oblik državnosti, svoj entitet Republiku Srpsku, koja je kuća srpskog naroda i duhovna i kulturna i nacionalna.

-Srbi u Republici Srpskoj treba da se održe, a za to nam je potrebno mnogo mudrih glava. Republika Srpska je krstom plaćena, stradanjem, 30.000 života koje je dato za njenu slobodu i oni su  mućenici čiji su životi ugrađeni u njene temelje, i to ne smijemo nikada zaboraviti-rekao je mitropolit Fotije.

Na obilježavanju krsne slave Vozdviženja časnog Ksrta u Manastiru Časnog Krsta u Suvom Polju  nakon liturgije koju je služio, mitropolit Fotije u besjedi je pozvao  Srbe da vole Boga  da idu putem krsta.

-Nikada da se ne odričemo onoga što je naše, zakona, vjere, pisma ćirilice-naglasio je mitropolit Fotije.

U krstu Hristovom postoji sila vaskrsenja, sila života rekao je mitropolit Fotije i istakao da je za hrišćane i crkvu Božiju, krst spasenje.

-Krst je ono čime pobjeđujemo neprijatelje, krst je izraz ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Krst je na početku i na kraju. Čovjek kad raširi ruke je krst, a krst je utkan u naše biće i krst je suština naše vjere-rekao je mitropolit Fotije.

Srpski narod na Kosovu, dodao je mitropolit Fotije, je izabrao da ide putem života, putem krsta, putem vaskrsenja u carstvo nebesko.

-Naš krst je i raspeće koje smo pretrpili 500 godina pod Turcima, i druge imperije koje su vladale, Austrougarska, Njemačka u vrijeme nacizma. Naš krst su hercegovačke jame, dalmatinske jame, naš krst su ličke jame, Jadovno, prepuno kostiju srpskih. Naš ogromni krst je naš Jasenovac, gdje je ubijeno gotovo milion ljudi a tako kažu i knjige. To je sve krst. Da nismo pravoslavni ne bi tako postradali. Srbi idu putem Cara Lazara, Kosovskih junaka. Idemo ka carstvu koje vječno a ne ono zemaljsko koje je zamalena carstvo-rekao je mitropolit Fotije.

Nakon obreda lomljenja slavskog kolača mitropolit Fotije je zahvalio načelniku Ugljevika Vasiliju Periću jer je pomogao gradnju manastira Časnog Krsta u Suvom Polju gdje je opština Ugljevik zajedno sa gradom Bijeljinom asfaltirala put prema ovoj svetinji.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu monaštvu, sveštenstvu, parohijanima, vjernom narodu Krstovdan istakavši da je uvijek duhovna radost za ljude ovog kraja kada sve u ljubavi i molitvi okupi mitropolit Fotije i zahvalio mu od sveg srca za sve što čini za srpski narod.

-Svi mi Ugljevičani, ponosni smo jer uvijek pomažemo gradnju naših svetinja i to je ono što smo naslijedili od naših predaka-rekao je Perić.

On je dodao da je opština Ugljevik pomogla asfaltiranje puta prema manastiru Časnog Krsta i izgradnju ulične rasvjete i najavio dalju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Manastirskoj slavi prisustvovao je zajedno sa brojnim vjernicima i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je velika blagodet biti sa vjerujućim narodom koje sabira mitropolit Fotije.

Petrović je čestitao krsnu slavu Vozdviženje časnog Krsta svima koji proslavaljaju.

Mitropolit Fotije odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom Ljubišu Petrovića i Sretena Vučkovića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име