Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini bio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti po ovlaštenju Gradonačelnika Ljubiša Stanišić koji je govorio o funkcionisanju odjeljenja, kao i koje subvencije građani Bijeljine mogu da ostvare.

Veliki broj subvencija se izdvaja iz budžeta Grada Bijeljina

„Veliki broj subvencija se izdvaja iz budžeta Grada Bijeljina i, zaista, mogu slobodno da kažem, da sam zaista ponosan prevashodno na to koje su subvencije u pitanju. Po strukturi budžeta ima tu, mi to volimo da kažemo, za svakog našeg sugrađanina ponešto. Krenućemo od subvencija za vantjelesnu oplodnju. Znate da Fond finansira prva tri pokušaja za vantjelesnu oplodnju i Grad Bijeljina na ta prva tri pokušaja daje finansijsku pomoć. Po Pravilniku koji je Gradonačelnik potpisao to su, jednostavno, troškovi vantjelesne oplodnje gdje može do 1.500 konvertibilnih maraka da se ostvari. Grad Bijeljina finansira u potpunosti četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje sa 4.000 konvertibilnih maraka. Ono što je bitno za naše sugrađane jeste da je Gradonačelnik izmijenio taj pravilnik, da je bilo neke korekcije i u iznosu sredstava koje sam pomenuo, a druge korekcije su po pitanje godina koje ima žena. Prethodno je bilo do 43 godine, a sada je to do 45. Podigli smo prag starosne dobi, zato što smo imali zahtjeva u tom domenu, gdje su nam se javljali bračni parovi koji po prvom pravilniku nisu mogli da ispune kriterijume. U pitanju je bio problem, kao što sam spomenuo starosna dob žene i s tim u vezi smo analizirali prethodni pravilnik i korigovali te kriterijume na osnovu čega bi što veći broj naših sugrađana dobio potomstvo“, objasnio je Stanišić prvi podsticaj.

Na ovu subvenciju, veže se subvencija za novorođeno dijete.

„Gradonačelni Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, je dva puta već mijenjao iznose tih sredstava, mijenjao pravilnik i s tim u vezi po zadnjoj odluci, treće dijete koje se rodi na području Grada Bijeljine, to jeste porodice koje dobiju treće dijete, imaju iznos sredstava koji ide do 1.000 konvertibilnih maraka. Drugi iznosi sredstava koji se dobijaju su od 400 do 800 maraka u zavisnosti da li roditelji dobijaju jednokratnu novčanu pomoć od strane svog poslodavca, pa treba da daju izjavu. Zaista, iz budžeta Grada Bijeljina se izdvajaju značajna sredstva za novorođeno dijete i ja ovom prilikom mogu da kažem da će u narednom periodu morati ponovo da se mijenja ta odluka, jer, zaista, želimo da pomažemo svim onim porodicama koje dobijaju potomstvo, jer, nažalost, ne samo Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, cijeli region je u problemu po pitanju migracije stanovništva. Svakim danom nas je sve manje i manje. S druge strane, moramo da pomognemo porodicu koliko smo mi u moći“, rekao je Stanišić.

Sljedeća subvencija tiče se boravka djece u privatnim vrtićima. 

„Što se tiče subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima, krenulo se od 10% od uplate koje roditelji uplaćuju u privatne vrtiće. Mi pokušavamo, ispred Gradske uprave i Gradonačelnik od početka svog mandata, da izjednačimo cijenu boravka u privatnim i državnim vrtićima i, nažalost, nikako ne uspijevamo. Kako približimo cijene, dođe do promjene cijena u vrtićima. Trenutno Grad Bijeljina subvencioniše preko 1.400 djeci koja borave u privatnim vrtićima. Iznos koji se dobija je 30% od uplate koju roditelji uplati. To je, zaista, lijepa suma iz budžeta Grada Bijeljine, tačnije oko 110.000 konvertibilnih maraka na mjesečnom nivou. Kada se tome doda cijela godina od 12 mjeseci to je preko milion konvertibilnih maraka. U prethodnom periodu, Grad Bijeljina je otvorio dva nova vrtića i mi ćemo nastojati i u narednom periodu da pronađemo sredstva u budžetu Grada Bijeljina, da otvorimo, ako postoji mogućnost, još koji objekat Vrtića „Čika Jova Zmaj“, kako ne bi bila privilegija na području Grada Bijeljina za roditelje čija djeca idu u državne vrtiće“, istakao je Stanišić.

Kako kaže, naredna subvencija tiče se školskog pribora, besplatnih udžbenika i đačkih karata za prevoz.

„Drugi put zaredom, Grad Bijeljina ima subvenciju za školski pribor. Prethodne godine je bio prvi put, ove godine je drugi put i iznos koji se dobija je od 50 do 80 konvertibilnih maraka – do 50 je bio za roditelje čija djeca idu od 1. do 5., od 6. do 9. razreda 80. KM. Oko 6.500 zahtjeva smo dobili. Za tu vrstu namjene iz budžeta je izvojeno oko 450.000 konvertibilnih maraka. Grad Bijeljina ima negdje oko 8.000 đaka koji idu u osnovnu školu, 6.000 je na osnovu javnog poziva predalo zahtjev. Ove godine, takođe, su besplatni udžbenici. Imamo subvencije za kupovinu đačkih karta za prevoz i osnovnih i srednjih škola. Moram da kažem da, za subvencije za učenika koji idu u srednju školu, nekako kad smo pravili budžet ovaj za 2024. godinu, kad smo pogledali strukturu tog budžeta, vidjeli smo da, pored novorođenog djeteta, pored preškolskog boravka djeci u privatnom vrtiću, pored studenta i osnovaca, nepravedno su bili zapostavljeni srednjoškolci i s tim u vezi obezbjeđeno je u budžetu Grada Bijeljina, donešena je odluka za subvenciju za kupovinu đačkih karata i to zaista funkcioniše“, objasnio je Stanišić.

Subvencije na koje je, kako kaže najponosniji, su one za kupovinu senzora za mjerenje šećera u krvi.

„Mi smo bili preteče te odluke. Fond je preuzeo na sebe da finansira za djecu do 18 godina. Mi smo prvi grad koji je obezbijedio sredstva za kupovinu senzora za bezbolno mjerenje šećera u krvi. Prethodne godine smo obuhvatili djecu koja idu u školu ili do navršenih 26 godina. U međuvremenu je Fond donio odluku da će on finansirati kupovinu tih senzora do 18. godine. Mi nismo htjeli da ukinemo tu odluku. Naprotim, mi smo se samo nadovezali na tu odluku Fonda i sada do 35. godine, odnosno od 18. do 35. godine, svi oni koji su, nažalost, oboljeli, koji imaju potrebe za kupovinu senzora za mjerenje šećera u krvi, mogu se obratiti Gradu Bijeljina i dobiti finansijsku subvenciju u iznosu od 1.500 konvertibilnih maraka“, naveo je Stanišić.

Kako kaže, rad Odjeljenja je kompleksan, ali sve to ne bi moglo da se postigne da kompletno Odjeljenje ne radi zajedno i trudi se da to sve funkcioniše onako kako bi trebalo.

Takođe, Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Bijeljina napravilo je brošuru „Da li znate?“ i u okviru nje, sugrađani mogu da saznaju koja prava se mogu ostvariti u okviru Odjeljenja za društvene djelatnosti i sve prethodno pobrojano, kao i načini za ostvarivanje svih subvencija.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име