Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini bio je direktor Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ Radenko Savić koji je pričao o razvoju škole i obrazovanja u prethodnom periodu.

„Biti na čelu jedne vaspitno-obrazovne institucije velika je čast i privilegija, ali isto tako je i obaveza, velika odgovornost i veliki profesionalni izazov. Nastojati u svom svakodnevnom radu, obezbijediti, prvo, materijalno-tehničke uslove za izvođenje nastave, a onda raditi sa nastavnim kadrom i učenicima kako bi se poboljšao nivou nastave i podigao kvalitet izvođenja nastave. Za početak ove škosle godine osvježene su sve prostorije, sve prostorije su prekrečene, zamijenjene su školske klupe, školske stolice, renovirano je nešto toaleta, uvijek se raspust koristi za saniranje nekih radova koji nisu mogli da se odvijaju u toku same školske godine“, rekao je Savić.

Iako statistika kaže da se u škole svake godine upisuje sve manje đaka, Savić kaže da oni nemaju taj problem.

„Mi u školi „Knez Ivo od Semberije“ nemamo taj problem. Upisali smo 183 prvačića koji su raspoređeni u centralnu i područne škole. Upisano su 126 prvačića u centralnoj školi, 44 u područnom odjeljenju Koviljša, tri učenika su upisana u područnom odjeljenju Ljeljenča i deset učenika u područnom odjeljenju Hase. U odnosu na prošlu godinu, isti je broj učenika, tako da mi problem sa upisom prvačića nemamo. Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije spada u veće škole u Republici Srpskoj po broju učenika. Brojimo ukupno 1.716 učenika koji su raspoređeni i u područnim odjeljenjima“, objasnio je Savić.

Savić je istakao da njihovi učenici već godinama postižu brojne uspjege na svim nivoima takmičenja.

„Učenici sa svojim mentorima, nastavnicima, učestvuju na svim nivoima takmičenja krenući prvo od školskog takmičenja, preko opštinskog, regionalnog, republičkog… Postižemo posljednjih godina, zaista, zapažene rezultate, možda i najbolje rezultate u cijeloj Republici, da li zbog broja učenika ili zbog izuzetno kvalitetnog nastavnog kadra koji na jedan zadovoljavajući način prenosi učenicima svoje znanje, a učenici to na takmičenjima uspješno prezentuju. Tako da smo imali značajne rezultate iz svih predmeta. Dobre rezultate smo postigli iz matematike, fizike, iz vjeronauke, francuskog jezika, srpskog jezika iz svih predmeta. Jedino prošla školska godina nam je bila malo u sportu lošija u odnosu na prethodne godine, ali nastojaćemo da od ove školske godine i tu se ponovo vratimo na rezultate na koje smo navikli od naših učenika i njihovih nastavnika“, rekao je Savić i dodao da, kao i svake godine, nagrade dobitnike Vukovih diploma i sve one koji ostvare dobre rezultate na takmičenjima – izletom na Zlatibor.

Kako kaže, posljednjih nekoliko godina mnogo je urađeno u ovoj osnovnoj školi.

„U centralnoj školi urađen je projekat energetske efikasnosti, zamijenjen je krov škole, urađena je toplotna izolacija, fasada, renovirana je kotlovnica… Područno odjeljenje Koviljuše, isto tako je renovirana kotlovnica, gotovo sve klupe, podovi su renovirani… Područno odjeljenje Hase, urađena je i stolarija, zamijenjena je fasada, toaleti… Područno deljenje Ljeljenča – centralno grijanje, toaleti…“, naveo je Savić i dodao da je potrebno proširenje škole.

„Sem proširenja glavnog objekta nedostaje nam, na primjer, u područnom odeljenju Koviljuše, fiskulturnog sala. Moramo osavremeniti kabinete informatike. Nadamo se da ćemo u toku ove školske godine uspješno i to da rješimo“, istakao je Savić.

Savić kaže da su generalno zadovoljni vladanjem učenika.

„Na kraju školske godine smo radili sve analize. Imali smo nekih smanjenih, izrečenih vaspitno-disciplinskih mjera, 50 ukupno, ali kad kažemo 50, tu imamo najveći problem smanjivanja vladanja, jer zakonska regulativa kaže učenici ukoliko ne pohađaju nastavu mora se smanjiti vladanje. Tu su nam najčešći predstavnici romske populacije koji i ne pohađaju nastavu i najveći broj učenika smanjenom vladanja je romske populacije, ali zbog nedolazaka, a ne zbog nekih drugih vrsta problema“, objasnio je Savić i rekao da je saradnja sa roditeljima izuzetno dobra.

Savić ističe da su u školstvu promjene neophodne.

„U školstvu su zaista neophodne promjene. Urađene su manje izmjene, međutim moramo priznati, složiće se svi i roditelji i učenici i nastavnici da je sadržaj udžbenika učenika pretrpan. Učenici su opterećeni i tu se mora malo sažeti kako bi učenici dobili ono osnovno što je neophodno, a da bi imali kvalitetnije znanje. Jer su udžbenici zaista malo opširni, opterećenost učenika je zaista velika… ali to ne može „Ad hoc“ da se radi, nego moraju sve analize da se prođu. Znam da po tom pitanju radi Republički pedagoški zavod i ministarstvo. Mi smo već dobili smjernice za olakšavanje školskih torbi, upotrebe mobilnih telefona i svega toga. Radi se po tom pitanju, ali nadamo se da će se u što skorije vrijeme krenuti to“, naveo je Savić i rekao da imaju dobru saradnju sa resornim ministarstvom.

Prema njegovim riječima, mnogo je izazova i poteškoća u njegovom poslu, kao i u svakom drugom.

Možda najveći problemi su, ali to su izolovani slučajevi, možda što je mali broj roditelja koji se nekad doživljava kao suprotstavljene strane, jako su subjektivni, pristrasni prema svojoj djeci, što je sasvim normalno, ali moramo imati malo više povjerenja jedni u druge, da i mi isto tako želimo sve najbolje i da zajedničkim snagama možemo samo da prevaziđemo te probleme… subjektivnost moramo ostaviti malo po strani, jer je to uvijek u interesu učenika i škola će uvijek raditi u interesu učenika“, rekao je Savić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име