Saopštenje za javnost Nemanje Mitrića, master inženjera saobraćaja (Univerzitet u Beogradu), Odsjek za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu Grada Bijeljina prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Miliću,

Povodom Vaše objave o saobraćajnom „kolapsu“ u centru Bijeljine, a cijeneći vaše profesionalne kompetencije iz oblasti ekonomije i očiglednu zainteresovanost za oblast saobraćaja, dužnost mi je da Vas upoznam sa činjenicama i načinima rješavanja saobraćajnih problema uopšte, pa tako i u našem gradu. 

Prije svega, pod pojmom „kolaps“, pretpostavljam da mislite na zagušenje saobraćaja, a koje možemo posmatrati individualno iz ugla svakog učesnika u saobraćaju i iz ugla organizacije/institucije/organa koji se bavi upravljanjem i regulisanjem saobraćaja u gradu.

Ukoliko posmatrate iz ugla učesnika, što pretpostavljam da jeste, sasvim je prirodno da težite ka što kraćem vremenu putovanja u realizaciji vaših kretanja čija svrha je posao, obrazovanje, kupovina, rekreacija i slično. Međutim, ukoliko sa stanovišta struke, opservirate i analizirate sve učesnike u saobraćaju, a uključujući nastojanje da sva kretanja budu obavljena na efikasan i bezbjedan način, dolazimo do saznanja da saobraćajni sistem mora u okviru svog funkcionisanja da pravi međusobne ustupke, kako bi svi učesnici realizovali svoja kretanja kao nasušnu ljudsku potrebu.

MLADEN MILIĆ: Saobraćajni kolaps u centru Bijeljine – BIJELJINA NE SMIJE DA STOJI, GRADIMO NAŠU BUDUĆNOST ZAJEDNO!

Promjene režima saobraćaja ne mogu i ne smiju biti kozmetičke prirode niti dio bilo kakve propagande, nego iskučivo utemeljene na ozbiljnoj i stručnoj analizi, na osnovu koje se predlažu tehnička rješenja za unapređenje. 

Ovim putem moram da Vas upoznam sa savremenim principima upravljanja saobraćajem u gradovima, podržanim od strane svih relevantnih evropskih i svjetskih institucija koje se bave saobraćajem, a koji su potpuno suprotni rješenjima koja Vi iz ugla korisnika sistema, odnosno učesnika u saobraćaju predlažete.

Prvi i osnovni cilj jeste razlivanje saobraćaja ka rubnim dijelovima urbane sredine, a ne težnja za povećanjem protoka saobraćaja u centralnim zonama. Naročito se to odnosi na izmiještanje tranzitnih tokova, koji se ne planiraju kroz usko gradsko jezgro kako biste Vi to uradili. 

Da biste u konkretnom slučaju izmijenili saobraćajnu sliku na ulicama Grada, u najvećoj mjeri možemo da se oslanjamo na regulatorno-režimske mjere, a manje na ozbiljnije građevinske intervencije usljed ograničenja predstavljenih kroz postojeće objekte. Tamo gdje je moguće izvršiti ozbiljnije građevinske intervencije, otvara se mogućnost za odabir odgovarajućeg tipa raskrsnice, ali ne po principu „ambijentalno je prihvatljivo“, nego kao rezultat stručne analize lica koja imaju odgovarajuću stručnu spremu, iskustvo i neophodne licence.

Kroz centralne zone se ne prave kapacitivne saobraćajnice, nego se teži ka stvaranju prije svega uslova, a kasnije i navika kroz strateške mjere za korišćenje alternativnih vidova prevoza. U pogledu prethodno navedenog, od strane Grada urađeno je ili je u fazi realizacije više projekata čiji krajnji ishod je rasterećenje centralne gradske zone.

Ponovno uspostavljanje javnog masovnog autobuskog prevoza putnika je jedna od ključnih stvari za izmjene na transportnoj mreži Grada, a preduslov za to je bila izrada Studije javnog prevoza koja je uspješno završena i javno predstavljena građanima. U narednom periodu očekuje nas raspisivanje javnog poziva za izbor prevoznika, koji će nakon potpisivanja ugovora sa Gradom vršiti prevoz putnika prema utvrđenim linijama i redu vožnje. Ukoliko uzmemo u obzir da je prosječna popunjenost putničkog automobila 1,35 osoba i broj putnika u vozilu javnog prevoza, jasna je ušteda u prostornom smislu, a posljedično u skraćenju vremena putovanja i zagušenju na mreži saobraćajnica. 

Kada javni autobuski prevoz putnika počne funkcionisati, imaćemo dijelom stvorene preduslove za ukidanje uličnog parkiranja, eventualno potpuno zatvaranje ulica ili izmjenu režima saobraćaja u tim ulicama kroz formiranje biciklističkih koridora. Samim tim u raspodjelu vidova kretanja ulazi i bicikl kao prevozno sredstvo.

Parking garaže Bijeljini jesu potrebne, ali stvaranjem uslova za korišćenje alternativnih vidova prevoza, svakako da će potreba za njihovom izgradnjom biti u određenoj mjeri smanjena. To ne znači da ih ne planiramo i ne radimo na pripremi dokumentacije, naprotiv, javnost je već upoznata sa problemom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju garaže između ulica Srpske vojske i 27. marta. Takođe, za lokaciju kod bivšeg Doma vojske u toku je izrada tehničke dokumentacije za komercijalni objekat sa parking garažom u više nivoa. Zatvorena parkirališta koja pominjete u potpunosti su u privatnom vlasništvu, te ih, kao takve, ne možemo inkorporirati u podsistem stacionarnog saobraćaja. 

Kao dokaz ozbiljne analize, naveo bih rješavanje problema saobraćajnih zagušenja u Sremskoj ulici i na raskrsnici Kruševačke i pomenute ulice. Ne moramo posebno objašnjavati šta je suština problema, dovoljno je samo reći (ne)kontrolisani pristupi poslovnim i privatnim objektima. U cilju iznalaženja odgovarajućeg rješenja, Grad je u saradnji sa saobraćajnim stručnjacima sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, uradio detaljno snimanje saobraćajnih tokova i analizu postojećeg stanja. Rezultat analize jeste tehničko rješenje koje podrazumjeva izgradnju posebnih traka za lijeva skretanja, dvije saobraćajne trake po smjeru kretanja, raskrsnice upravljane adaptibilnim sistemom svjetlosnih signala (prilagođavanje zahtjevima u realnom vremenu) i jednu kružnu raskrsnicu. Ono čemu posebno posvećujemo pažnju jeste unapređenje infrastrukture za biciklistički saobraćaj, pa smo tako i u Sremskoj ulici tehničkim rješenjem predvidjeli obostrane biciklističke staze. Nastavak staza projektovan je u Ulici Stefana Dečanskog i sa druge strane Ulice neznanih junaka, te ćemo na taj način omogućiti preko dva biciklistička koridora vezu Agrotržnog centra i postojeće pješačko-biciklističke staze pored kanala Dašnica.

Još bih istakao i da Grad aktivno planira i izrađuje projekte novih saobraćajnica, kako bi postojeću mrežu rasteretio, a samim tim i smanjio vrijeme i troškove putovanja. Ovo je posebno važno u kontekstu priče oko Sremske ulice, jer se trenutno završava projekat nove saobraćajnice koja povezuje naselje Koviljuše i Ulicu Raje Baničića. Na taj način će se sva kretanja iz pomenutog naselja dislocirati na trasu nove saobraćajnice i rasteretiti raskrsnicu Sremske i Kruševačke ulice. I u ovom slučaju, profil saobraćajnice predviđa biciklističku stazu. Važno saobraćajno čvorište je i raskrsnica „Ravna gora“, gdje ćemo preko nove saobraćajnice koja povezuje ulice Vladimira Gaćinovića i Mučenika Romanovih, preusmjeriti kretanja i smanjiti zagušenja na pomenutoj raskrsnici.

Saobraćaj u zonama škola od izuzetnog je značaja, gdje smo pored već implementiranih mjera bezbjednosti, preduzeli korake i za unapređenje i modernizaciju kolovoza, odnosno uređenje postojeće makadamske i neuslovne saobraćajnice između ulica Vojvode Radomira Putnika i Josifa Marinkovića, a pored škole i vrtića u naselju Ledinci. Za sve navedene ulice izdati su lokacijski uslovi i trenutno su u fazi projektovanja, te možemo reći da veoma brzo očekujemo izdavanje građevinske dozvole za iste.

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da je za ozbiljnu promjenu stanja u saobraćaju potrebno mnogo više od paušalne procjene i prijedloga rješenja koja nisu nastala na temelju stručne analize. Činjenica je da prilagođavanje infrastrukture porastu stepena motorizacije predstavlja problem i u većim i stabilnijim sredinama, ali recept za rješavanje je svugdje isti-sveobuhvatni i multidisciplinarni pristup pod mentorstvom stručnih i kredibilnih lica.

S poštovanjem, Nemanja Mitrić, master inženjer saobraćaja (Univerzitet u Beogradu)

Odsjek za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu GUG Bijeljina

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име