U bijeljinskoj bolnici nastavlja se razvoj moderne endoskopske hirurgije kila, a današnji zahvat predstavlja još jedan veliki korak naprijed. Naime, tim bijeljinskih hirurga na čelu sa načelnikom Odjeljenja za hirurgiju dr Milanom Todorovićem, zajedno sa uglednim beogradskim stručnjakom za endoskopsku hirurgiju, dr Bojanom Radovanovićem, uspješno je izveo zahtjevnu operaciju incizione (postoperativne) kile kod 57-godišnje pacijentkinje.

„Specifičnost zahvata se ogleda u tome što je pacijentkinja nakon operacije nadbubrežne žlezde imala imala dve operacije kile, koje se pojavljuju na mestu reza. Problem je pristupa rešavanju ovakve kile i to je bilo za nas hirurge interesantno. Operacija se zasniva na standardnom postavljanju mrežice, ali uspeli smo da ovo uradimo endoskopskom metodom bez novog reza za pacijentkinju tako da smatramo da će rezultat biti dobar i da smo uspeli da to rešimo na savremen način za današnju hirurgiju kila“, rekao je dr Bojan Radovanović i istakao da je bijeljinska bolnica mnogo uznapredovala u endoskopskoj hirurgiji proteklih godina.

„Jedna je stvar savladati endoskopski tip operacije, a ovo je jedna nova faza da ovladamo tehnikom koja omogućava implantaciju standardnih materijala koji nisu skupi što je čini dostupnom. Drago mi je da sam poslije godinu dana ponovo u Bijeljini i što vidim da je bijeljinska bolnica na dobrom putu za modernu hirurgiju kila“, dodao je dr Radovanović, koji trenutno radi kao edukator na uvođenju “e TEP” endoskopske procedure u redovnu upotrebu za incizione kile.

„Bijeljinska bolnica je prije tri godine krenula sa razvijem endoskopske hirurgije i uveli smo u standardnu proceduru „TEP“ i „eTEP“ metode operacija kila. Do sada smo uradili više od 400 operacija kila „TEP“ metodom i više od 50 operacija „eTEP“ metodom. Gotovo sve kile u našoj ustanovi rješavamo laparoskopski, bez reza, što je velika prednost za pacijenta, rekao je dr Milan Todorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име