Javna ustanova „Vode Srpske“ učestvuje na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2024“ u Bijeljini (19-21. septembar) gdje će predstaviti projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj.

Strategija Vlade Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javne ustanove „Vode Srpske“ je izgradnja novih sistema za navodnjavanje u svim dijelovima Republike Srpske gdje postoji potreba, u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje u uslovima klimatskih promjena, odnosno sve učestalijih sušnih perioda.

U Republici Srpskoj iz godine u godinu povećava se obim poljoprivrednog zemljišta koje je pokriveno sistemima za navodnjavanje. Trenutno u Republici Srpskoj može da se navodnjava oko 70.000 hektara oranica. U periodu od 2013. godine do danas izgrađeni su novi sistemi za navodnjavanje na području Bijeljine 2.800 hektara, Trebinje 1.900 hektara, Ljubinje 280 hektara, Bratunac 480 hektara i Pelagićevo 220 hektara. Na svim područjima gdje se koriste sistemi za navodnjavanje evidentno je povećanje prinosa u poljoprivredi.

Na području Semberije kao najznačajnije poljoprivredne regije u Republici Srpskoj trenutno je oko 2.800 hektara pokriveno sistemima za navodnjavanje. Projektom navodnjavanja u Republici Srpskoj predviđeno je da u Semberiji oko 11.000 hektara bude pokriveno ovim sistemima. Poljoprivrednici u Semberiji mogu besplatno da koriste postojeće sisteme za navodnjavanje već treću godinu zaredom što značajno utiče na povećanje prinosa, a posebno je važno u periodima suše. U Semberiji su izgrađeni podsistemi za navodnjavanje u Novom Selu 620 hektara, u Batkoviću 840 hektara, u Kojčinovcu više od 500 hektara i Donjem Crnjelovu 550 hektara, koji je naknadno proširen. U narednoj fazi u planu je izgradnja podsistema za navodnjavanje u Velikoj Obarskoj, Amajlijama i još nekim mjesnim zajednicama u Semberiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име