Predstavnik nove generacije mladih političara, najmlađi predsjednik Skupštine grada Bijeljina u istoriji grada, jednom košarkaš, uvijek košarkaš. Ovako bi se u najkraćem mogao opisati Aleksandar Đurđević iz Bijeljine.

Pred kraj mandata na mjestu drugog čovjeka grada, Đurđević je u neformalnom razgovoru otkrio neke manje poznate pojedinosti o svom životu i karijeri.

Košarka  kao način života

Košarka je, kako kaže, bila i ostala značajan dio njegovog života.  Košarku je počeo trenirati kao devetogodišnjak, u tadašnjem košarkaškom klubu „Renome“ u Bijeljini.

„Ja sam možda jedan od rijetkih dječaka koji nikad nije trenirao fudbal. Uglavnom svi krenu sa fudbalom, pa pređu na neki drugi sport, a ja sam trenirao karate od šeste godine. Spletom okolnosti počeo sam da treniram košarku i vrlo brzo je zavolio. Tu sam stekao i prijatelje za čitav život, kumove i košarka je postala moj način života“, započinje priču Đurđević.

Obaveze koje su pratile ozbiljno bavljenje sportom oblikovale su njegovu ličnost i životne navike.

„Trenirali smo dva puta dnevno i kroz košarku sam stekao ozbiljne radne navike. Pored toga, košarka me naučila da slavim pobjede, ali i da je, i kada izgubim, fer i korektno pružiti ruku protivniku i prihvatiti poraz. Mislim da je to važno i za svu djecu koja se bave sportom i danas – trenirajući niste na ulici, stičete prijateljstva, radne navike, vodite zdrav način života, razvija se glad za uspjehom, pobjeđujete, ali i gubite i to je jako važno. Navikavate se na to da će u životu biti i pobjeda i poraza“, priča Đurđević i dodaje da mu je jedan od košarkaških uzora bio Aleksandar Đorđević.

Košarku je trenirao sve do studentskih dana.

„Igrao sam prvu ligu u „Radniku“ i studirao Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Taj tempo sam uspio da održim sve do treće godine fakulteta, nakon čega sam odlučio da se preusmjerim na studije i društveni angažman“.

Predsjednik volonter – „Sport je čist“

Iako se okrenuo politici, koja je njegov poziv, još uvijek je privržen košarci, pa trenutno obavlja funkciju predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske.

„Ovo mi je četvrta godina mandata na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske. Moram priznati da isprva nisam prihvatio, jer sam rekao i tada i kažem i sada da mi funkcija nije bitna ako ne mogu dati konkretan doprinos. Moj prijedlog je tada bio da najprije uradim koncept i osmislim šta konkretno mogu uraditi u ovom mandatu, da to predložim skupštini Saveza i, ukoliko dobijem podršku, onda idemo u tom pravcu. Tako smo i uradili i moram reći da sve što sam tad zamislio uspjeli smo i ostvariti. Ovo mi je završna godina mandata, opet nas očekuju izbori na svim nivoima i planiramo ići u značajnije reforme u košarci. Rad sa mlađim kategorijama mi je prioritet i biće ukoliko opet budem izabran za novi mandat“, priznaje Đurđević.

Kako ističe, ovaj posao obavlja volonterski, bez ikakve naknade.

„Bavim se i politikom, to je poprilično valjanje u blatu i nešto što je prljavo, a košarka je nešto na šta sam preponosan. Košarci dugujem mnogo toga u životu i na ovaj način nastojim da i ja nešto vratim košarci i da djeci koja sad treniraju napravimo bolje uslove nego što smo mi imali. Sport je čist“.

Najmlađi predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Na pitanje kako je biti najmlađi predsjednik Skupštine grada Bijeljina u istoriji grada, Đurđević odgovara:

„Bijeljina je moj grad. Ovdje sam odrastao, išao u zabavište, osnovnu, srednju školu, studirao sam ovdje. Ovdje su mi se rodila i djeca i odrastaju i uvijek ću gledati da, štagod mogu da doprinesem svom gradu, to i uradim. Ja sam čovjek kompromisa, ni sa kim nisam u sukobu i u tom smislu uvijek sam se trudio biti konstruktivan. Uvijek se trudim da ne budem ostrašćen, da sagledam stvari iz više uglova. Kada pristupamo nekoj situaciji, nekom problemu, gledam šta mogu doprinijeti i pronaći rješenje, a ne učiniti šta nažao. To sam radio u ovom mandatu“.

Ipak, priznaje da je mandat protekao u nezavidnoj atmosferi.

„Generalno, gdjegod postoje podjele i sukobi to je loše. Mi smo ovdje sugrađani, prijatelji, srećemo se na ulici, djeca nam odrastaju zajedno i odrastaće. Bilo kakva politika koja nosi ostrašćenost i isključivost nije dobra. Da ja neću s vama da sjednem ili razgovaram zato što ste ove ili one političke opcije nije dobro. Treba da otvorimo Bijeljinu i ka Banjaluci i Sarajevu i Beogradu i ka svijetu na kraju krajeva i da ne šaljemo lošu sliku. Lični animoziteti ne treba da postanu zvanična politika grada”, ističe za kraj razgovora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: noviglas.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име