Saopštenje za javnost Marije Topić Nikolić, poslanika u Vijeću naroda NS RS i kandidata za odbornika Liste za pravdu i red Bijeljina prenosimo u cjelosti:

Znate li da je BiH jedna od najbogatijih zemalja u svetu po biodiverzitetu?

Znate li da je 50% celokupne teritorije BiH pod šumom, a da je samo 3% pod zaštitom države?! Poređenja radi u Srbiji je pod zaštitom 7% u Hrvatskoj 38%, dok je u Sloveniji čak 40% teritorije pod zaštitom države.

Ovi podaci nam govore koliko je loš odnos vlasti prema prirodi i na kom je nivou svest o zaštiti i očuvanju prirode.

Pitanje rudarenja litijuma je sigurno najveći izazov na ovim prostorima u skorijoj istoriji, a zaštita Majevice i zaustavljanje projekta rudnika litijuma bi trebalo da bude prioritetno pitanje svima bez obzira koju političku opciju podržavamo. Da je zdravog razuma i da nas je više slobodnomislećih.

Ja nisam stručnjak iz ove oblasti, ali svakako stručnjaci nisu ni oni koji nam poručuju da će pobediti Bijeljina (ne znam koga) ili da će nam biti realno bolje, a glasali su u Narodnoj skupštini RS za izmene zakona o geološkim istraživanjima čijim će se izmenama preneti nadležnosti o ovim pitanjima sa lokalnih zajednica na republički nivo. U prevodu iz Laktaša će se odlučivati da li će se kopati i gde će se kopati.

Sve što su vlasti na ovim prostorima postigle jeste da nas zavade, osiromaše i rasele veliki broj stanovništva. Zato vas molim da poslušate stručne ljude iz oblasti ekologije, medicine, hemije, rudarstva i da ne nasedate na priče o ekonomskom prosperitetu i ekološkom rudarenju. Jedini koji od ove priče mogu imati finansijske koristi i prosperirati već odavno imaju stanove i vile daleko od ovih prostora, a nama će ostati gola i zatrovana zemlja, voda i vazduh, a ako bez toga ostanemo gde smo onda mi?

U oktobru imate mogućnost izbora. Birate između ljudi koji će stvarno predstavljati glas naroda među kojim žive i boriti se za opšte dobro svih ili onih koji zastupaju glas svojih političkih očeva i svoje sitne interese. Na vama je.

Neka bude borba neprestana, jer sloboda nema cenu!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име