Mile Pejčić, kandidat Republičke stranke Srpske za Gradonačelnika Grada Bijeljina na Lokalnim izborima 2024. bio je gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini. Ovom prilikom, predstavio je njegov program.

„Prva oblast mog djelovanja je unapređenje poslovnog ambijenta. Privreda je nosilac razvoja jedne lokalne zajednice i zato bi unapređenje poslovnog ambijenta moralo biti prvo i ključno u oblasti unapređenja i stvaranja ambijenta kroz djelovanje i kroz podršku privrednicima i oblastima preduzetnicima. Naravno, kad kažem o privredi ja  podrazumijevam i poljoprivredu. Kako? Putem redovne komunikacije i konsultacije sa privrednicima u cilju dostizanja održivog razvoja. Stvaranjem poslovnih zona, slobodnih zona, regulacionih planova i strateških dokumentata koji će u komunikaciji i dijalogu sa privrednicima pospješiti i unaprijediti poslovni ambijent. Stvaranjem efikasne administracije, koja će biti servis i podrška privredi i poljoprivedi, uspostavljanjem funkcionalnog privrednog savjeta, savjeta za poljoprivedu, obezbeđenjem veće podrške novim preduzetnicima, start-upima, kroz obuku, umrežavanje sa partnerima, novim tržištima i promociju. Razvojnu agenciju Grada Bijeljine je potrebno redefinisati, potpuno dati novi oblik i iskoristi sva postojeća znanja stručnih ljudi koji već rade u Gradskoj upravi, dodati tom timu dodatne ljudi, poslati na obuku u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, zemlje okruženja koje znaju kako se prave projekti, dovesti ponovo te ljude ovdje i pripremiti se za fondove koji u predpristupnim aktivnostima koje je Bosna Hercegovina radi, Republika Srpska… Iskoristi sve fondove koje nam se nude kako bi omogućili da što više projekata, programa, kako nevladinog sektora, tako poljoprivrede, tako privrede tako gradskih i javnih projekata uspije da dobije i prođe u odabiru bilo naših projekata i bude implementirano u Semberiji“, započeo je Pejčić i nastavio:

„Kada kažem poljoprivrednici, ja kažem da su to naši hranioci. Kada kažem razvoj Agencije za mala i srednja preduzeća, od njih želimo da redefinišemo njihov status i napravimo centar za privlačenje stranih investicija. Preduslov za to i tačka dva mog programa je efikasna Gradska uprava. Građanima treba pristupačnije i profesionalnije pružiti servis i uslugu i zato je stvaranje efikasne Gradske uprave moj cilj. Kako? Obrnuti dosadašnju praksu kreiranja i paušalne dodjele budžeta i sredstava i dodjeljivati ih na osnovu strateških planova, razvojnih planova i programski praviti budžet Grada. Programsko budžetiranje je veoma važno, jer na taj način se sredstva koja su predviđena za projekte, programe, moraju držati na podračunima i biti servis i mogućnost da, ukoliko i sredstva određena nedostaju, može pružiti se mogućnost nosiocima projektnih aktivnosti da apliciraju u razvojne agencije ili fondove i dopune svoja budžetska sredstva potrebna za realizaciju tih projekata, ali to mora biti, prije svega, predviđeno strateškim dokumentima i planovima“, objasnio je Pejčić.

Kako kaže, potrebno je omogućiti građanima da lakše dođu do dokumentacije i u ostvarivanju svojih prava kroz digitalizaciju javnih usluga.

„Uspostaviti i efikasno upravljati bazama podataka koji predstavljaju osnov za planiranje i sistematski pristup o održivom razvoju, omogućiti razmjenu podataka i uvezivanje između institucija kako na lokalnom nivou, tako i na svim nivoima vlasti kako bi institucije lakše komunicirale. Zato je neophodno uspostaviti bazu podataka i upravljati tom bazom podataka, uspostaviti sistem otvornih podataka, jer je to korisno za sve, prije svega, Gradskoj upravi, za analizu i planiranje. Bez analize i planiranja nema održavog razvoja. Sljedeće, to je potrebno i stranim investitorima da mogu da analiziraju tržišne uslove rada, potencijal ljudskih resursa, troškove, energente itd. i na osnovu toga lakše donosti odluku, brže i opredeljivati se da ulažu u našu zajednicu. Nevladinom sektor takva vrsta podataka bi itekako koristila, jer bi mogli kreirati svoje projekte, pripremati se za kvalitetne analize i donosti prave odluke u cilju pripreme dokumentata, projekata i aplicirati razvojnim agencijama i na taj način bi svakako pomogli nevladinom sektoru i naravno vama, medijima, koji bi mogli da pratite rad Gradske uprave, da koristite bazu podataka, kvalitetnije je pripremate i analizirate, odnosno metriku radite, efikasnosti Gradske uprave“, rekao je Pejčić.

Najavio je da bi, kao Gradonačelnik Bijeljine, radio na depolitizaciji i profesionalizaciji javnih preduzeća, jer je upravljanje javnim preduzećima veoma bitno da politika donosi odluku, stvara okvir i obezbjeđuje budžet.

„Dalje nastupaju profesionalci i u implementaciji i realizaciji tih odluka potrebno je prepustiti profesionalcima, a politika je završila svoj dio donošenjem odluka i služi kao pomoć, oslonac da se projekti realizuju i implementiraju, a ne da se miješa i obično pokvari stvar. Gradu su potrebni stručnjaci i kompetenti kadrovi koji će implementirati i upravljati procesima. Kriterijum uspeha jedne zajednice nisu samo indeksi BDP-a, odnosno bruto domaćeg proizvoda, nego i pokazatelji humanog razvoja. Zbog toga je razvoj privrede veoma važno da bude balansiran i sa društvenim razvojama. Kao treća tačku mog plana je unapređenje društvenog razvoja, kvalitetniji život za sve i to je jedan od ključnih pravaca u mom programu jer čovjek, odnosno naš građanin, stanovnik Semberij mora da bude u centru pažnje“, izričit je Pejčić.

Kako Pejčić kaže, potrebno je obezbijediti cijelodnevni boravak za djecu sa poteškoćama u razvoju, a, prije svega, uspostaviti sistem ranog otkrivanja i intervencije za djecu u riziku i  sa poteškoćama u razvoju.

„Dalje, potrebno je uspostaviti Centar za zdravo starjenje koji će omogućiti starim licima i osobama koje su u penziji odgovarajuće sadržaje kako bi njihov život bio u trećem dobu obogaćen lijepim trenucima. Oni su to zaslužili. Uspostaviti Centar za mlade, prostor koji bi bio na raspolaganju za kreativne aktivnosti, druženja, umrežavanja, radionice i stvaranje preduslova da znanja, koja u okruženju već imaju, iskustva koja već imaju mladi, unaprijedimo i podstaknemo u našem Gradu. Sistemska podrška udruženjima građana za sve projekte koji su u skladu sa strategom razvoja Grada u vidu uvođenja budžetske stavke za sufinansiranje projekata udruženja građana. Posebnu pažnju, kada govorimo o udruženjima građana, posvetiću stvaraocima Republike Srpske, a to su naši borci. Kontinuirano ću raditi na povećanju broja vrtića i omogućavati jednak pristup svima, jer to je naša budućnost. Privedni razvoj i društveni razvoj moraju da budu u balansu sa ekologijom. Zbog toga je ekološki razvoj sljedeći okvir mog djelovanja ili četvrti kriterijum ili ključna oblast. Mi prirodu nismo nasledili od naših djedova niti naših očeva, nego smo je pozajmili od naših unuka“, objasnio je Pejčić.

On najavljuje sistemski rad na sprečavanju zagađenja vazduha i smanjenju zagađenja vazduha.

„Izgraditi relevantne studije izvodljivosti, jer struka mora da predloži adekvatna i održiva rešenja za nekoliko ključnih tvari za Grad kao što su: riješiti pitanje „Toplane“ kroz ekološki prihvatljiv izvor energije, da li je to sječka, da li je to pelet ili je to gas… ali svakako raditi na izbjegavanju sadašnjeg načina grijanja „Toplane“, kako u „Toplani“, tako i u domaćim odnosno domaćinstvima i ložištima na fosilna goriva koja zimi građanima Bijeljine onemogućavaju da dišu, jer je to veliki ekološki i zdravstveni problem našeg Grada. Obezbijediti održiva i sisteminska rješenja za odlaganje i upravljanje otpadom. Taj integrisan pristup podrazumijeva da barem odvajamo otpad na mokru i suvu frakciju, da to odvozi vozilo – mokru posebno i suvu frakciju i da to odlažemo odvojeno kako bi upravljanje suve frakcije, odnosno separacija, bila omogućena, a kroz mokru frakciju da li će biti to kompostiranje ili na neki drugi način koji je već naučno dokazana i iskustva koja u okruženju imamo i na taj način dugoročno, strateški, integrisano riješiti pitanje deponije. Raditi na mogućnosti ciljanog i potencijalnih ciljanih kategorija Grada koja možemo da iskoristimo kao resurs, a to su geotermalni izvori koji mogu da budu ključni privredni razvojni potencijal ovog Grada, to jeste energija kako solarna, imamo još i geotermal imamo još i biomasu i iskoristiti da napravimo što nezavisniji energetski sistem Grada“, rekao je Pejčić i završio govor o svom Program:

„Da li u budućnosti možemo dovođenjem gasa napraviti i gasnu elektranu, to ćemo, u saradnji sa svim institucijama, svakako, posvjetiti dužnu pažnju i raditi da tome. Uspostaviti što više zelenih zona za rekreaciju, odmor u urbanom dijelu Grada. Centar grada otvoriti za pješake i bicikliste. Promovisaćemo aktivne načine života, aktivno kretanje, izgradnju mreže biciklističkih staza i pješačkih zona i omogućiti da u centru Grada živimo urbano i da možemo našim građanima pružiti što udobniji život kako bi kvalitet života naših građana podigli na veći nivo“, zaključio je Pejčić.

Program je javno dostupan građanima i nalazi se na sajtu realnobolje.com i društvenim mrežama RSS i moguće je dati sugestije u kom pravcu je potrebno ići, kako ga dopuniti.

Kampanju za Lokalne izbore, Republička stranka Srpske je počela iz Bijeljine, Konvencijom u prepunoj sali Gradskog bioskopa.

„Ta predizborna Konvencija je počela u našem gradu, Bijeljina je naš gravni grad, mi smo sa sjedištem u Bijeljini, sala Gradskog bioskopa je bila prepuna, šetnjom kroz grad pozvali smo ljude na našu Konvenciju. Niko nije došao zato što mora, nego zato što želi da čuje šta to mi njima nudimo. Glavne poruke su da je za nas Bijeljina glavni grad, da moramo i trebamo prestati sa svađama i prebacivanjem sopstvenih odgovornosti na nekog drugog, da preuzmemo odgovornost za upravljanje procesima za koje smo zaduženi i da odgovornije upravljamo gradskim budžetom. Ja sam čovjek koji je uvijek spreman na dijalog, razgovor i predstavljanje realnih programa, projekata i vizija. Što se tiče mene, ja uvijek sebe predstavljam kao integrator i uvijek pozivam na sabornost, razgovor i dijalog. Svađe, prepirke, prebacivanja, odgovornosti… nikada građanima Bijeljine nisu donijele dobro, jer od toga građani nemaju ništa. Svjedoci smo već 30 godina da se nosioci vlasti na lokalnom nivou prepucavaju, prebacuju, svađaju sa predstavnicima Vlasti i nosiocima Vlasti na republičkom novu. Ista je situacija i sa druge strane. Međusobna okrivljivanja, međusobna optuživanja i prebacivanje odgovornosti, ponavljam, nikome ne donose dobro. Potrebno je prestati sa svađama, sjesti za sto, razgovarati, voditi dijalog i donosti najbolje rješenja za građane. To je naša poruka i to je naš poziv i to je naš pravac i cilj našeg djelovanja i političke aktivnosti“, istakao je kandidat RSS za Gradonačelnika Bijeljine.

Na početku predizborne kampanje, javno je uputili poziv za debatu političkim protivkandidatima u trci za mjesto Gradonačelnika Bijeljine – Ljubiši Petroviću i Mikajlu Laziću.

„Smatram to najnormalnijim potezom, najrealnijom vizijom načina kako jedni sa jedne strane, kako drugi sa druge strane, kako mi sa treće strane možemo građanima najkvalitetnije predstaviti svoje programe, planove, mjere u jednoj civilizovanoj, korektnoj, bratskoj, fer atmosferi na bilo kom mediju, na bilo kom mjestu, u bilo koje vrijeme, da građani mogu po svijesti i savjesti, nakon onoga što im mi ispričamo, predočimo, kažemo način, metodologiju, alate koje ćemo koristiti i kako život građana učiniti boljim, a nakon toga, građani sami donose svoj sud, kome od nas će dati povjerenje, jer svaki građanin je ovog grada akcionar ovog grada. Svako će odlučiti kako i kome će dati da upravlja budžetom, resursima i javnim dobrima naše Semberije“, rekao je Pejčić ovim povodom.

Mile Pejčić je iskoristio priliku i da glasačima pošalje poruku:

„Moja poruka biračima je sljedeća: Ja funkciju gradonačenika ne smatram funkcijom, nego radnim mjestom. Birajući mene za Gradonačenika, smatrajte da imate osobu koja će raditi svoj posao i smatrati to svojim radnim mjestom. Radiću u interesu svih građana, i onih koji glasaju za mene i onih koji ne budu glasali za mene, zato što ću posvetiti sve svoje radno vrijeme da projektima, programima i mjerama u dijalogu sa građanima, nevladinim sektorom, akademskom zajednicom, privrednicima i poljoprivrednicima napravimo što bolji strateški okvir, što bolje planove i strategije i da život građana Bijeljine učinimo realnim bolje. Resursi koje Grad Bijeljina ima su ogromni. Propuštene prilike za ove četiri godine su nenadoknadive. Ne dopustimo da taj proces traje ponovo nove četiri godine“, zaključio je Pejčić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име