U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 40 djece do 18 godina, rekla je šef Odjeljenja za dječiju hematoonkologiju Klinike za dječije bolesti UKC RS Jelica Predojević Samardžić.

Riječ je o različitim onkološkim bolestima, od leukemija, tumora mozga, bubrega, jetre ili kostiju ili drugim rijeđim tumorima, sa cijelim spektrom različitih simptoma – rekla je Samardžićeva za Srnu.

Ona ističe da je uzrok za nastanak onkololoških bolesti kompleksno pitanje.

– Nauka na ovo pitanje nema definitivan odgovor, ali se kao uzroci spominju faktori naslijeđa i okoline – rekla je Samardžićeva.

U Republici Srpskoj je, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u 2020. godine od raka evidentirano 10 novooboljelih osoba mlađih od 18 godina.

Kako su rekli Srni u Institutu za javno zdravstvo RS, prema podacima o broju novooboljelih osoba od raka mlađih od 18 godina, godinu ranije – 2019. godine evidentirano je ukupno 19 osoba mlađih od 18 godina, dok je 2018. godine broj novooboljelih mlađih od 18 godina bio 15.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, 2017. godine broj oboljelih od raka mlađih od 18 godina bio je 12, a 2016. godine ukupno 25 novooboljelih lica mlađih od 18 godina.

Septembar je Međunarodni mjesec podizanja svijesti o karcinomu kod djece, ali je i mjesec davanja podrške zlatnoj djeci, malim herojima, kojima je život od djetinjstva borba, a cilj je uvijek isti – pobjeda.

Važnost ovog mjeseca

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke, kažu za Srnu da će tokom ovog mjeseca organizovati razne aktivnosti kojima će skrenuti pažnju na važnost ovog mjeseca, ali i probleme djece sa malignitetom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име