Vaso Arsenović, odbornik SNSD u Skupštini Grada Bijeljina, govoreći o nalazu Glavne službe za reviziju, konstatovao je nisu uspjeli postići visoki stepen odgovornosti od strane Gradske uprave, kada je riječ o samom evidentiranju transakcija, izmjerenje obaveza, poštovanju budžeta i budžetskih okvira.

„Nažalost, konstatovano je i u samom Izvještaju da je došlo do kršenja zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske, odluke o izvršenju budžeta za 2023. godinu, odnosno samog budžeta odluke o budžetu za 2023. godinu. Ona praksa koja je nastavljena u 2022. godini i nastavljena u 2023.godini, nažalost, to imamo i u 2024. godini. Generalno, realokacije sredstava koje su se desile su urađene u milionskim iznosima mimo procedura. Obaveze za plate, subvencije, sudske presude, nisu evidentirane kao obaveze tekuće koje se moraju isplatiti, nego su kao obračunske kategorije. Tih deset miliona maraka upravo jeste nedostatak finansijskih sredstava u našem budžetu. Evidentirano je i da nije bilo tendenskih procedura za polje  nabavke. Evidentno i jasno je da su većina sredstava koje smo imali na raspolaganju, od poreza za dodatu vrijednost, najviše i naknada za uređenje gradskog zemljišta, otišla u neku tekuću potrošnju. Evidentno je da smo zapošljavali ovdje u Gradskoj upravi i radnike, mimo onog dozvoljnog zakonom, pa čak i na preko 200 radnika koji su, da kažemo, zaposleni, samim time su se povećala primanja za skoro 5 miliona marka godišnje“, rekao je Arsenović.

On je naveo da su prekršene i odluke vezane za Pravilnike o podsticajima, za postavljanje načelnika odjeljenja. Dakle, kada saberemo jednostavno i evidentiranje i trošenje sredstava, i probijanje budžeta, i dosta toga što je rečeno u ovom izvještaju, možemo samo da kažemo jedno, a to je nismo uspjeli da budemo odgovorni prema građanima Bijeljine, nismo uspjeli da budemo transparentni, nismo poštovali zakon i zakonske procedure i dakle, nismo uspjeli da za ovih nekoliko godina, koje su iza nas, unaprijedimo ambijent“, rekao je Arsenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име