Novoigrađena Bolnica „Sveti apostol Luka“, koja je projektovana da dugoročno opslužuje 330.000 stanovnika dobojske regije i okoline, otvorena je danas u Doboju u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Ovaj objekat je opremljen najsavremenijom medicinskom tehnologijom i pruža kapacitet od 450 bolesničkih kreveta, uključujući specijalizovane jedinice intenzivne i poluintenzivne njege.

Svečanosti prisustvuju Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine, Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić. Prisutni su i predstavnici Ambasade Kine, kompanije “ China Sinopharm International Corporation“ i „Shanxi Construction Investment Group“, te brojni drugi.

U obraćanjima je istaknuto da je ovo simbol međunarodne saradnje i zajedničkog truda, počevši od domaćih radnika, preko stručnjaka iz Kine, lokalnih proivođača i dobavljača.

Direktor bolnice

Mladen Gajić, direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju istakao je da je otvaranje nove bolnice u Doboju veliki dan za sve građane Republike Srpske, kao i da je ostvaren san započet 2019. godine

„Dobili smo funkcionalan i moderan centar, koji nosi mnoge prednosti. Značajno je to što ćemo biti svi pod jednim krovom i moći pružati zdravstvene usluge“, rekao je Gajić i dodao da je u novoj bolnici sve obezbijeđeno kako bi pružili uslove za liječenje, a istakao je i da su ponosni što su zapošljavali i školovali kadar.

Dodao je da bolnica zapošljava 170 ljekara, dok je 65 na specijalizaciji.

Ministar zdravlja

I Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, istakao je da će nova bolnica značajno unaprijediti razvoj zdravstvenog sistema Republike Srpske „Ova bolnica je rezultat zajedništva i zajdničkog rada svih nivoa vlasti. Velika zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske jer su imali viziju da nas podrže u realizaciji ovog projekta“, rekao je Šeranić.

On je izrazio nadu da će podršku radu ove bolnice dati njeni radnici, ali i građani, te dodao da se raduje i narednim projektima koji doprinose razvoju Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan što je imao priliku da rukovodi snažnim timom i da izgrade velike objekte. On je istakao značaj saradnje sa kineskim kompanijama koje su pokazale spremnost da ulažu znanje u jedan od najmodernijih objekata na ovim prostorima, te dodao da Doboj i regija to zaslužuju.

„Uz nas su bili pregaoci koji imaju viziju i daju nadu, ali je bilo i onih koji su kritikovali, ali oni nisu važni. Oni koji rade mjere se s onim što ostavljaju iza sebe. Moj ponos je još veći a imam priliku da iza sebe ostavim i danas ovu bolnicu“ , rekao je Dodik.

Dodik kaže da je pred Srpskom još mnogo projekata koji podrazumijevaju izgradnju bolnice u Trebinju, modernizaciju i rekonstrukciju bolnice u Prijedoru, uz organizaciju medicinskog sektora koji će služiti medicini u svim obnovljenim i moodernizovanim objektima.

Predsjednik Narodne skupštine RS

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, poručio je da je Doboj odavno zaslužio novu bolnicu, odnosno zdravstveni objekat čija je izgradnja, uprkos različitim i aktuelnim pritiscima na Republiku, velika pobjeda Srpske.

„Svaki stanovnik Doboja i regije imaće sada najbolju zdravstvenu njegu i zaštitu. Ovo je sigurno po kadrovskoj snazi i opremljenosti drugi zdravstveni centar Srpske u kome će se sigurno spašavati mnogi životi“, rekao je Stevandić.

Stevandić je zahvalio svim političkim i drugim strukturama, predvođenim predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, kao i kineskim kompanijama, koje su radile i učestvovale na realizaciji ovog bitnog projekta.

Srpski član Predsjedništva BiH 

Da je ponosna što u Republici Srpskoj nikada ništa nije započeto, a da nije završeno, poručila je i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te dodala da samo pogled na ovu novu bolnicu izaziva oduševljenje i zahvalnost svima koji su bili dio ove velike investicije i poduhvata.

„Ponosna sam što sam kroz sve godine prethodnog rada mogla da na svoj način dam doprinos i učestvujem u ovakvim projektima i zbog toga što u Republici Srpskoj nikada nije ništa započeto, a da nije završeno“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona se zahvalila svim zdravstvenim radnicima što su predano liječili građane, te strpljivo čekali da dođu da rade u boljim uslovima.

„Sinofarm“

Fu Ćang, zamjenik generalnog direktora kompanije „China Sinopharm International Corporation“, naglasio je da je dobojska bolnica izgrađena uprkos brojnim izazovima i istakao da se ova kineska firma raduje nastavku saradnje sa Republikom Srpskom na novim projektima.

On je naveo da su neki od izazova tokom pet godina izgradnje bili pandemija virusa korona, inflacija i nedostatak radne snage.

„Ipak, nepokolebljivom odlučnošću uspješno smo završili ovaj projekat i srećni smo da ga predajemo građanima Doboja“, rekao je Fu, koji je iskazao zahvalnost svima koji su omogućili završetak ovog projekta, naglasivši da se time prijateljstvo sa „Sinofarmom“ neće završiti.

Premijer RS

I Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su ulaganja u zdravstveni sektor odraz snage i moći Srpske, za šta je dokaz i izgradnja Bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

Gradonačelnik Doboja

Tako je i Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, kazao da je nova bolnica najveći projekat kojeg ne bi bilo da nije bilo podrške predsjednika RS Milorada Dodika, premijera Viškovića te Cvijanovićeve.

Inače, ovo je jedna od najznačajnih investicija Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, ukupne vrijednosti 104 miliona KM, za koji su sredstva obezbijeđena iz republičkog budžeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име