Republika Srpska je vjerovatno jedina ili gotovo jedina zemlja na svijetu, gdje je pravo na liječenje privilegija, a ne zagarantovano pravo.

Rekao je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slaviša Marković, komentarišući “činjenicu da skoro 18% zaposlenih u Republici Srpskoj nema uplaćene doprinose za zdravstvenu zaštitu”.

– Prije svega, podsjetiću da je ustavno pravo svakog građanina da ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Međutim, dalje se postavlja pitanje kako smo od postavljenog sistema došli u poziciju anarhije gdje se ne poštuju osnovna prava? Koliko neodgovorna mora biti vlast da i to dovodi u pitanje – pita Marković.

Ističe da su tokom prošlog mjeseca kasnile uplate za doprinose u prosvjeti i javnoj službi.

– Kako je moguće da radnik, u bilo kojem sektoru, ima ugovor o radu, a da se ne poštuje obaveza da ima zdravstvenu zaštitu? Kako smo dovedeni u situaciju da je Fond zdravstvenog osiguranja prošle godine bankama dugovao 178 miliona KM, a ove godine su dobili saglasnost za zaduženje od još 100 miliona KM? Odgovor je jasan, ali očekujem i od nadležnih institucija da se izjasne. Očekujem i da kažu koje su to povlaštene firme, bliske SNSD, koje ne plaćaju doprinose, ali i pored toga mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu – rekao je Marković.

Marković poručuje da se nalazimo pred stanjem opšteg kolapsa, što, kako kaže, vlast prikriva namećući u javnosti druge teme.

 Procenat od gotovo 18% zaposlenih kojima se ne uplaćuju doprinosi je rekordan od nastanka Republike Srpske, a ministar finansija i drugi predstavnici vlasti nas uvjeravaju da je stanje stabilno. Možda je za neke od njih, koji su kroz vlast stekli sve privilegije i još više, ali za narod Republike Srpske ovo stanje je daleko od stabilnosti – poručio je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име