Prije par dana upućen je zahtjev Gradskoj upravi vezan za nedoumice koje imaju poljoprivrednici a isti je uputila Ljubica Vidić član Savjeta MZ ispred Grupe Građana , a vezano su za isplatu šteta nakon olujnog nevremena jula 2023. godine.

Ljubica Vidić, član Savjeta MZ Gornje Crnjelovo koja je u Savjet MZ izabrana ispred Grupe građana zahvalila se Gradskoj upravi i načelniku po ovlašćenju Gradonačelnika, Sretenu Vučkoviću na brzom odgovoru.

Nismo dobili tražene informacije – obratite se članovima Komisije

Međutim, kako navodi Vidić, nažalost nisu uspjeli dobiti informacije kako je izvršen obračun, niti na koji broj akta mogu uputiti svoju žalbu.

„Instrukcije koje smo dobili su da Vi poljoprivredni proizvođači koji se smatrate oštećenim možete u svakom momentu da se obratite članovima Komisije koji su bili kod Vas na terenu i riješite sve potencijalne propuste“, ističe Vidić nakon dobijanja odgovora od Vučkovića.

Odgovor načelnika Vučkovića prenosimo u cjelosti:

„Poštovana,

Kako je navedeno u samom Zahtjevu, evidentno je da se poljoprivredni proizvođači već godinama unazad suočavaju sa brojnim problemima kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Dodatni izazov i problem predstavlja pomenuto olujno nevrijeme koje je zadesilo proizvođače u julu 2023. godine. Shodno tome, Gradska uprava Grada Bijeljina formirala je komisije koje su bile na terenu i utvrdile procenat oštećenja na poljoprivrednim usjevima. Najprije, imamo potrebu da naglasimo da je ovo jedini put da je jedinica lokalne samouprave isplatila 50% procijenjene štete poljoprivrednim proizvođačima.

VUČKOVIĆ: Rad komisija kao i proces procjene štete je transparentan, profesionalan i nediskriminatoran

Svakako da je kompletan rad komisija kao i proces procjene štete transparentan, profesionalan i nediskriminatoran. U prilog tome govori i činjenica da je kompletan spisak proizvođača sa iznosima štete za isplatu, objavljen na sajtu grada, tako da svaki građanin ima uvid u iznos isplaćene štete. Da postoji bilo kakva želja za sakrivanjem, manipulativnim aktivnostima ili obmanama, navedeni spisak, prevashodno ne bi bio objavljen.

LJUBICA VIDIĆ: Tražimo od GU Bijeljina pojašnjenje obračuna štete od oluje (foto)

Zadatak komisija koje su bile na terenu, prvenstveno je bio da utvrde procenat nastalih oštećenja. Zbog dinamike i efikasnosti, članovi komisija su isključivo vršili popis oštećenja, a nakon toga je izvršen obračun štete. Kada je u pitanju plastenička proizvodnja, cijene najlona, cijevi i mreže su određene na osnovu tadašnje prosječne maloprodajne cijene koštanja. Kod procjene štete nastale na ratarskim kulturama, evidentirano je procentualno umanjenje prinosa, i na isti način, obračunata šteta za umanjenu količinu prinosa. Kod višegodišnjih voćarskih zasada, obračun je vršen na isti način, dakle, procijenjena umanjena količina prinosa, računata je tadašnjom prosječnom cijenom proizvoda. Sama procjena štete je kompleksan proces, u toku koga je potrebno uzeti u obzir više faktora. Neophodno je razlikovati direktnu od indirektne štete, a stvarnu štetu i iznos koji su sami proizvođači zaista pretrpjeli je nešto što svakako nije moguće u cjelosti nadoknaditi.

Gradska uprava nije bila ni na koji način dužna da proizvođačima pruži bilo kakvu vrstu novčane nadoknade

Gledano sa pravnog aspekta Gradska uprava nije bila ni na koji način dužna da proizvođačima pruži bilo kakvu vrstu novčane nadoknade. Diletantizam, populizam i nezainteresovanost naše države prema poljoprivredi, dovela je do toga da jedinica lokalne samouprave pokuša jednim dijelom da pomogne proizvođačima da prevaziđu trenutno stanje u poljoprivredi. Agrarna politika, kao uostalom i svaka druga, oduvijek se svodila na slučajan skup populističkih mjera i floskula. Ne treba posebno naglašavati da se politički poeni ne osvajaju na porukama da nam je poljoprivreda upropaštena.

Uputite inicijative Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vijeću ministara BiH da isplate preostalih 50% iznosa procijenjene štete

Cijeneći Vašu marljivost i želju da se založite za interese građana svoje mjesne zajednice, kao ostalih, voljeli isti bismo da na način uputite inicijative Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, u cilju omogućavanja isplate preostalih 50% iznosa procijenjene štete.

Proizvođači koji smatraju da su na bilo koji način oštećeni prilikom procjene štete, mogu u svakom momentu da se obrate članovima komisija koji su bili kod njih na terenu, u cilju razrješenja potencijalnih propusta.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име