Na poziv organizacije Global Bridges, generalna direktorica kompanije RCB Nanotehnologija Sarajevo Hanadi Džabić predstavila je danas rad ove kompanije na Evropsko-američkoj konferenciji mladih lidera, koja se prvi put održava u Bosni i Hercegovini.

Ova prestižna konferencija okupila je 35 mladih lidera iz različitih zemalja, koji će u periodu 1-5. septembar imati priliku upoznati se s međunarodnim, institucionalnim i poslovnim akterima u BiH, istražujući temu “Bosna i Hercegovina: Upravljanje, geopolitika i ekonomska integracija.”

U svom izlaganju, Džabić je naglasila značaj RCB Nanotehnologije u procesima ekonomske integracije BiH. „Odabirom BiH kao lokacije za predstavljanje naše patentirane tehnologije proizvodnje obnovljenog carbon blacka podstakli smo inovacije i započeli industrijski razvoj u ovoj oblasti. BiH je trenutno jedina država na svijetu koja se može pohvaliti da će biti globalni centar za proizvodnju ove sirovine na potpuno cirkularan i ekološki siguran način, bez emisije CO2. U perspektivi, ovo dovodi do povećanja produktivnosti, smanjenja troškova proizvodnje i kreiranja novih radnih mjesta, čime se jača ekonomska baza zemlje,“ izjavila je Džabić.

Globalna potražnja za carbon blackom iznosi 15 miliona tona godišnje, a RCB Nanotehnologija će značajno doprinijeti ovom tržištu. Džabić je istakla da je njihov obnovljeni carbon black u potpunosti namijenjen izvozu, što će dodatno jačati izvoznu moć BiH i učvrstiti njen položaj u globalnoj ekonomiji. „RCB Nanotehnologija ima ekskluzivnu svjetsku licencu za industrijalizaciju ovog procesa i plasiranje novih proizvoda na tržište. BiH je već postala baza iz koje širimo poslovanje ka drugim dijelovima svijeta. Ove godine planiramo pokrenuti projekte u Americi, Kazahstanu, Filipinima i Japanu,“ dodala je Džabić.

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH prepoznala je RCB kao jednog od najznačajnijih stranih investitora 2022. godine. “Ovaj uspjeh nije samo priznanje za RCB, već i pozitivan signal svima koji razmišljaju o investiranju u BiH. Povećanje investicija stvara nova radna mjesta i jača ekonomsku stabilnost,“ naglasila je Džabić.

Na kraju, Džabić je istakla i važnost obrazovanja kao faktora ekonomske integracije. „Kako bismo prevazišli izazov nedostatka kadra spremnog za rad s našom patentiranom tehnologijom, osnovali smo Centar za istraživanje i razvoj u Vogošći. Cilj nam je postati globalno obrazovno središte, gdje će se osoblje obučavati za rad u našim objektima širom svijeta,“ zaključila je Džabić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име