Predstojeći lokalni izbori u BiH u velikoj mjeri predstavljaće “sliku” raspoloženja birača pred opšte izbore 2026. godine.

Ukoliko opozicija uspije da dođe do pobjede u tri najveća grada u Srpskoj Banjaluci, Bijeljini i Trebinju – to bi trebalo da predstavlja siguran predznak za trijumf na opštim izborima za dvije godine.

Inače, tri najveća grada u Srpskoj, u kojima se pred lokalne izbore u oktobru ove godine vode najneizvjesnije bitke za gradonačelnika, po brojnim ocjenama trebalo bi da predstavljaju “lakmus papir” za rezultate opštih izbora 2026. godine.

Tako, na primjer, za razliku od prije četiri godine, kada je kao skoro potpuni politički anonimus pobijedio do tada nepobjedivog Miću Mićića i postao gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, na predstojeće izbore u oktobru izlazi kao veliki favorit za dobijanje novog gradonačelničkog mandata.

Iako postoje brojna i prilično utemeljena mišljenja da je pobjeda Petrovića nad Mićićem 2020. godine prije svega bila rezultat tadašnje ogorčenosti biračkog tijela SDS zbog Mićićeve “izdaje” i približavanja lideru SNSD Miloradu Dodiku, a ne prevelike političke vještine mladog ljekara, četiri godine kasnije Petrović se profilisao kao žestoki opozicionar aktuelnom režimu u Republici Srpskoj, ali i kao neko ko sa svojom matičnom strankom, SDS, najblaže rečeno, ima neobičan odnos.

Univerzitetski profesor i sociolog Drago Vuković, za Srpskainfo kaže da je preuranjeno već sada proglašavati Petrovića kao sigurnog pobjednika na predstojećim izborima za gradonačelnika Bijeljine.

– Ništa tu još nije izvjesno. Ljubiša Petrović je svakako kandidat sa najvećim izgledima, imajući u vidu startne pozicije, a posebno taj njegov izrazito prisutan manipulativni i populistički pristup politici, koji danas ima značajan broj pristalica. Petrović danas ima ozbiljnog protivkandidata u vidu doktora Mikajla Lazića, koji je potpuno drugačiji tip političara od Petrovića – ocjenjuje Vuković za Srpskainfo.

Jedan od najvećih gradova u Srpskoj, u kojem se takođe predviđa neizvjesna izborna utakmica jeste Trebinje. Kandidat vladajućih za gradonačelnika Trebinja je aktuelni prvi čovjek tog grada, Mirko Ćurić, dok je ispred opozicije zajednički kandidat Lazar Radan, kadar Liste “Za pravdu i red”, magistar istorije bez bilo kakvih mrlja u dosadašnjoj političkoj i profesionalnoj karijeri.

 Velike su šanse opozicije za pobjedu. Ne toliko zbog velike snage opozicije u Trebinju, nego više zbog nekorektnog odnosa SNSD, SP Petra Đokića, SPS Gorana Selaka, Ujedinjene Srpske i NPS Darka Banjca prema građanima Trebinja. Mnogo su obećali, a malo toga ispunili – izjavio je nedavno lider PDP u Trebinju Ljubiša Krunić.

Što se tiče Banjaluke, aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković pokušaće da dobije još jedan gradonačelnički mandat, a najžešći protivnici, prema brojnim procjenama, jesu predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, čiju kandidaturu su podržali SDS i Lista “Za pravdu i red”, te kandidat SNSD, doktor Nikola Šobot.

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo kaže da će navedena tri grada – Banjaluka, Bijeljina i Trebinje – sasvim sigurno biti najzanimljivija za posmatranje na sljedećim lokalnim izborima.

– Banjaluka i Bijeljina kao najveći gradovi Srpske u kojima živi trećina stanovništva, dok je Trebinje grad u kome opozicija ima mladog, obrazovanog i neukaljanog kandidata koji će predstavljati veliki izazov vladajućoj koaliciji. Mislim da bi pobjeda opozicionih kandidata u ova tri grada u velikoj mjeri uticala i na rezultate Opštih izbora 2026. godine i bila veliki vjetar u leđa opoziciji – ocjenjuje Antić.

Međutim, kako podsjeća, opozicioni kandidati pobijedili su i na prošlim lokalnim izborima u dva najveća grada u Srpskoj, Banjaluci i Bijeljini, pa to nije uticalo na rezultate Opštih izbora 2022. godine.

– Dakle, ukoliko opozicioni kandidati uspiju da pobijede u ova tri grada, to bi bila značajna pobjeda opozicije u Srpskoj i imali bi bolju startnu poziciju za Opšte izbore 2026. godine. Ali, bez rada opozicije na terenu i jačanja lokalnih odbora, predstavljanja boljeg programa i novih lica, pobjeda opozicije na Opštim izborima 2026. godine bi i dalje bila daleko – zaključuje Antić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име