U Bijeljini će 30. avgusta biti obilježene 32 godine od herojskog proboja združenih jedinica Vojske Republike Srpske /VRS/ do Smoluće na području Tuzle i spas 7.500 srpskih civila iz višemjesečnog neprijateljskog obruča višestruko brojnijih i dobro naoružanih hrvatsko-muslimanskih snaga.

Komandant akcije general Budimir Gavrić rekao je novinarima da je ona bila dobro organizovana, ističući izuzetno visok moral 500 boraca koji su učestvovali u akciji.

Prema njegovim riječima, akcija je počela 26. avgusta, proboj je završen 29. avgusta uveče, a srpsko stanovništvo je nakon tromjesečne neprijateljske blokade evakuisano i spaseno od uništenja i humanitarne katastrofe.

General Gavrić je rekao da je u operaciji oslobađanja srpskog stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeći poginuo 51 borac VRS i osam srpskih civila.

Učesnik proboja ratni komandant jedinice VRS „Tobutski sokolovi“ Aleksa Lazarević rekao je novinarima da je ovo bila humanitarna operacija oslobađanja civilnog stanovništva koje je 90 dana preživljavalo katastrofu u potpunom neprijateljskom okruženju, navodeći da su ranjenima testarama odsijecali noge, naživo.

„U okruženju su ih držale paraterorističke jedinice, fanatici koji su radi svjetske javnosti objedinjene u takozvanu armiju bih, a imali su naređenje i cilj da unište srpski narod“, zaključio je Lazarević.

Konferenciju za novinare organizovalo je Udruženje veterana Garde „Panteri“, koja je učestvovala u proboju do Smoluće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име