Kako su najavili tako su semberski poljoprivrednici danas i izvagali obrani kukuruz na nekim parcelama. Kakav je rod i šta je vaga pokazala?

Do sada je njiva na imanju porodice Perković donosila rod kukuruza od oko 8 tona po hektaru. Poljoprivrednici kažu da su svjesni da je suša obrala kukuruz, ali da će vaga da pokaže ovakvo stanje to se nisu nadali…

„Vaga je  pokazala tri tone. Nema više“, kaže Milorad Perković, poljoprivrednik.

Ova njiva je prve klase. U blizini drinskog korita. I tu je rod kukuruza podbacio. Na nekim parcelama neće se imati šta pobrati, kaže Perković.

„Ovo je katastrofa, što se tiče ove godine ne znam da li ćemo moći da se ispeglamo“, ističe Perković.

Nije sporan ni samo loš prinos nego i kvalitet, kažu poljoprivrednici.

„Ovo je jasan pokazatelj šta imamo na njivi. Katastrofa“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Zato ratari ne odustaju – traže da se proglasi stanje elementarne nepogode.

Grad Bijeljina je formirao komisiju koja već obilazi teren radi procjene štete od suše. Tražiće se i način kako da se pomogne stočarima.

„Kao čovjek i kao gradonačelnik još mogu da kažem da ćemo uraditi sve što je do nas sa lokalnog nivoa kako bismo pomogli poljoprivrednicima. Bićemo uporni i da utičemo na resorno ministarstvo da da doprinos u ovim izazovima i da se ne kriju od odgovornosti“, kaže gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 

Prema riječima poljopriovrednika, posljedice suše se već osjećaju na tržištu, jer je cijena kukuruza počela da raste, što će dovesti do poskupljenja stočne hrane i proizvodnje mlijeka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име