Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja  u Bijeljini bio je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske sa kojim smo razgovarali o poslovima koje obavlja Fond, isplati penzija, usklađivanju istih, kao i saradnji sa drugim fondovima u regionu.

U bazi korisnika prava koje vodi Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, a prema isplati za posljednju penziju za jul mjeeec, penzija je obračunata za ukupno 286.034 korisnika prava, od čega se njih 229.976 nalazi sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj. Svi preostali su van Republike Srpske, u 26 država na četiri kontinenta.

„Kada je u pitanju obezbjeđivanje sredstava za poslednju julsku penziju bilo je neophodno obezbjediti 148,2 miliona konvertibilnih maraka za isplatu i ako tome dodamo i obavezno zdravstveno osiguranje svih ovih 286.000 korisnika prava, onda nam je bilo potrebno 150 miliona konvertibilnih maraka“ rekao je Milić.

Prema posljednjoj isplaćenoj penziji, za jul tekuće godine, prosječna penzija iznosi 593KM, koja učestvuje u prosječnoj plati sa 41,6%.

Najniža penzija, za 15 godina penzijskog staža iznosi 301KM, a najviša isplaćena penzija za jul mjesec je 3.229 KM.

„Visina penzije se računa u odnosu na broj godina, odnosno period proveden u obaveznom osiguranju. To je penzijski, odnosno staž osiguranja. Staž osiguranja je period za koji su plaćeni doprinosi. Zatim, visina penzije pored dužine staža, zavisi i od osnovice na koju su plaćani doprinosi. Naravno da je visina penzije niža za sve one koji su prijavljeni na najnižu osnovicu, a daleko veća onima koji imaju veća primanja, prosječna ili iznad prosjeka i takođe zavisi i od visine stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koja iznosi 18,5% na bruto iznos plate“, kaže Milić.

On je takođe istakao da je izuzetno ponosan na sve zaposlene u Fondu, koji redovno i na vrijeme izvršava sve svoje obaveze, bez velikog čekanja.

Već sedmu godinu za redom, Fond PIO RS dobio je pozitivan izvještaj Glavne službe za reviziju, bez ijedne preporuke, što dovoljno govori o poslovanju Fondq.

„Svakog mjeseca do desetog mi isplatimo penzije za preko 286.000 korisnika, obim posla je takođe veliki, a sve to uspjevamo da odradimo u skladu sa zakonom na ekonomičan i efikasan način. Ponosan sam na sve zaposlene u fondu PIO. Koristim prilikom još jednom da zahvalim svim mojim saradnicima i svim zaposlenim u Fondu, jer su oni svi zajedno kao jedan tim, kao jedna velika porodica, dali veliki doprinos da bi imali ovakve rezultate“, ističe Milić.

Milić je naveo da nema nikakve bojazni kada je riječ o redovnosti u isplati penzija, jer su penzioneri prioritet kad je u pitanju isplata iz budžeta Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име