U spomen-kompleksu ,,Cerska bitka” u Tekerišu, uz najviše državne počasti obilježena je godišnjica od bitke na Ceru, prve srpske i prve savezničke pobjede u Velikom ratu. 
Ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti predvodio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Nemanja Starović. 
Govoreći o Cerskoj bitci, Starović je istakao da je poraz koji je Austrougarska pretrpila te 1914. godine bio težak udarac za moral i prestiž njene vojske, koju je za nepunih pet mjeseci dva puta do nogu potukao vojnik kako su oni vidjeli „male Srbije“. 
,,Neka ova lekcija bude nauk i onima koji danas maštaju o destabilizaciji i smanjenju Srbije. Pobjeda na Ceru je sa pravom upisana zlatnim slovima u istoriji, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope. Period od 1914. do 1918. godine ostao je upamćen kao vrijeme velikog stradanja, ali isto tako kao vrijeme najvećeg herojstva i neprolazne slave. To herojstvo,  naš vojnik je dokazao u brojnim bojevima na kojima su srpski gorostasi ostavili svoje grobove kao vječnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo, prožeto rodoljubljem i hrabrošću na koje smo i danas ponosni.
 Klanjajući se danas senima Cerskih junaka, mi moramo dokazati da smo spremni da i u budućnosti odbranimo interese srpskog naroda i Republike Srbije bez obzira na izazove koji su pred nama. Ubjeđen sam da osnaženu i preporođenu srpsku vojsku, danas vode oficiri i vojnici koji se napajaju istim onim duhom kao i njihovi slavni preci koji su pronijelu slavu srpskog oružja na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, Veterniku i drugim  bojištima Velikog rata. Naša armija  se danas  ne vodi putem destrukcije kako su to neki htjeli i planirali posle 2000. godine, već je moćna sila odbrane opremljena sa najsavremenijim oružanjem kako bi bila garant stabilnosti i sigurnosti Republike Srbije“, rekao je ministar Starović.
Starović je naglasio da je Cerska pobjeda potvrda naše spremnosti da branimo otadžbinu, a da je Cer naša neprolazna slava za koju smo dali najdragocenije žrtve.
,,Mi, potomci pobjednika iz Prvog svjetskog rata, imamo zadatak i obavezu da se zapitamo kakve poruke i putokaze možemo da izvučemo iz njihovog podviga, bez sumnje, najslavnijeg naraštaja u našoj istoriji. Zato sa ovog mjesta, a u osvit obilježavanja stogodišnjice od Cerske bitka, kao događaja od presudnog značaja za čitavo čovječanstvo, mi im poručujemo da ih nismo  i nikada nećemo zaboravili. Neka im  je vječna slava i hvala!“, poručio je ministar.
Obilježavanju 110 godina od Cerske bitke, prisustvovao je i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je naglasio da je Cerska bitka bila dio prve austrougarske ofanzive na Srbiju.
,,Ova bitka se vodila za kontrolu vrhova i podnožja ove planine, a čitava operacija u vojnom smislu okončana je protjerivanjem neprijatelja iz Šapca, 24. avgusta 1914. godine. Za vrijeme bitke na Ceru, srpska vojska i narod pokazali su izuzetnu vjeru i požrtvovanost da odbrane svoje parče zemlje koju je neprijatelj besomučno napao. U najtežim trenucima tih dana, cerski junaci su vjerovali u pobjedu, čija veličina nas i danas sve nadahnjuje. Pokazana snaga, junaštvo i vještina srpskih vojnika na Ceru nastaviće da vječno nadahnjuju buduće naraštaje’, kazao je gradonačelnik Pajić.
On je podsetio da je tokom bitke na Ceru, Šabac preživio neke od najtežih trenutaka u svojoj istoriji.
,,Surova postupanja austrougarskih vojnika prema civilnom stanovništvu i materijalnim dobrima, učinila su da pobjedu na Ceru uvek obilježavamo sa dubokim pijetetom i prema brojnim žrtvama šabačkog stradanja iz avgusta 1914. godine. Naša je dužnost da se sjećamo ovih događaja i svih žrtava, da se sjećamo pobjede na Ceru, ali i da nastavimo da pobjeđujemo u budućnosti! Neka je vječna slava cerskim junacima!“, poručio je Pajić.
Petar Banković, diplomirani inženjer, rodom iz Jadra , zaposlen u JP Srbijašume, rekao je da je ponosan i kako se, u vrineme ove vlasti, obilježava ova i sve druge godišnjice iz naše slavne prošlosti „u kojoj smo vodili samo oslobodilačke ratove“.
Banković  i njegovi prijatelji zamolili su danas poznanike u Parizu da u njihovo ime namjene i zapale svijeće u crkvi Notr Dam čija su zvona u avgustu neprestano zvonila u čast srpskih junaka koji su izvojevali prvu savezničku pobjedu.
-Mi mladi znamo da treba da budemo dostojni potomci tih div junaka i tako će i biti u državi u kojoj je povraćena čast, dostojanstvo i snaga naše vojske -kaže Banković. 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име