Danas je u Gradskoj upravi održan još jedan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede sa predstavnicima Gradske uprave i udruzenja poljoprivrednika.

Saša Lalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i razvoj prehrambene industrije u Ministarstvu poljoprivrede, istakao je da su se odazvali ponovo, kako bi još jednom saslušali probleme poljoprivrednika.

Lalić je naveo da su uradili sve što je u njihovoj moći, Vlada Republike Srpske uložila je u navodnjavanje u Semberiji 20 miliona KM u protekle četiri godine i te se investicije nastavljaju,, ali na vremenske prilike ne mogu uticati.

„Imate ekstremno toplo ljeto, imate suše.. Predložio sam da se naša savjetodavna služba, odnosno da se proizvođači što više obrate i da se uključe u strukturu sjetve, da li će se mijenjati nešto u okviru neke određene vrste ili će se prelaziti na druge vrste. Definitivno je vrijeme teško, prilike su nepredvidive i pitanje šta nas sve čeka do jeseni. Ono što sam naglasio jeste da u budućnosti ovakve sastanke će organizovati ministarstvo, kad se nama obrate proizvođači, a ne da idemo mi od lokalne zajednice do lokalne zajednice i ne dobijamo nikakav efekat“, rekao je Lalić.

Kako kaže Lalić, uloženo je više od 25 miliona KM u modernizaciju sistema protivgradne odbrane, a ispaljeno je preko 2.000 raketa ove godine i dobrim je dijelom to spriječilo štetu.

Lalić je takođe istakao da je na području Bijeljine registrovano 5.596 gazdinstava, od toga 719 nekomercijalnih, a u Republici Srpskoj je ukupno 20.000 registrovanih gazdinstava.

„Resorno ministartvo ima okvir od 180 miliona KM za poljoprivrene podsticaje, za pšenicu je isplaćeno 9,2 miliona KM odmah po završetku proizvodnog ciklusa i po 80 KM po hektaru za dizel gorivo, redovno su izmirene premije za mlijeko, a isplaćeno je više od 25 miliona KM tekuće poljoprivredne proizvodnje. Ostalo je da se isplati još dio kapitalnih investicija, jer je prioritet bila isplata šteta od afričke kuge svinja“, rekao je Lalić.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić, nakon sastanka sa poljoprivredicima u Bijeljini rekao je da je bilo riječi i o organizovanju stočnog groblja u ovoj lokalnoj zajednici, navodeći da im dobar primjer za to može biti Banjaluka.

„Prema zaključku sa ranijih sastanaka dostavljen je registar klaonica na području Semberije, kojih ima 18, od kojih su dva objekta industrijskog kapaciteta, a ostalo objekti zanatskog tipa. U Republici Srpskoj i BiH ne postoji kafilerija, što je vrlo poželjna investicija, s obzirom da je samo prošle godine eutanizirano 50.000 životinja koje su zakopane u zemlju, umjesto da se suvi protein životinjskog porijekla iskoristi za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, što je izuzetno traženo na tržištu“, rekao je Lukić.

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“ Savo Bakajlić, istakao je da nisu zadovoljni sastancima, prije svega, osvrnuo se na afričku kugu svinja.

„To je jedna bruka i sramota svih institucija koje nisu isplatile taj minimum. Kada se radila eutanazija, svi smo bili jednaki, a sada u Pravilniku za kapitalne investicije jedni smo komercijalni, drugi nekomercijalni. Što se tiče pšenice, mi i dalje stojimo iza toga da se domaće mora samljeti ovde, a ne da pšenica koju mi proizvedemo bude švercovana roba“, rekao je Bakajlić, te dodao da proizvođači očekuju da se proglasi suša, kao elementarna nepogoda i utvrdi šteta.

Ispred udruženja povrtlara „Sunce“ iz Crnjelova, Rajo Kojić je istakao da je godina izuzetno teška i za plasteničku proizvodnju.

„Imamo problema sa podsticajima u plasteničkoj proizvodnji oko otkupa tog našeg povrća, jer u sezoni imamo ekstremni uvoz. To se ove godine pogotovo desilo sa nekontrolisanim uvozom paradazja“, rekao je Kojić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je naveo da se danas niko iz ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije pojavio na sastanku.

„Zaključak sa prošlog sastanka bio je da ovo ministarstvo da odgovore na ključna pitanja oko situacije ko to izdaje dozvole za uvoz poljoprivrednih proizvoda. Danas je takođe istaknut problem oko tovne junadi, domaćini su satjerani u ćošak, jer oni svoje tovne junadi moraju da prodaju na crno“, rekao je Petrović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o posljedicama koje je prouzrokovala suša, te da je lokalna zajednica imenovala komisija za procjenu štete od suše.

„Sljedeći sastanak u ovom formatu biće organizovan kada komisija završi svoj izvještaj“, kaže Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име