Mustafa Gradaščević, SDA

Saopštenje za javnost potpredsjednika Skupštine grada Bijeljina prenosimo u cjelosti:

Temperatura zraka već danima prelazi 40°C. Kiše nema više od mjesec dana. Suša na poljoprivrednim kulturama je uzela, i dalje uzima danak. Da jedna muka nikad ne ide sama, govori i činjenica da se podzemne vode i rijeke iz kojih se navodnjavaju poljoprivredne kulture u Semberiji (pogotovo povrće koje na ovakvim vremenskim prilikama ne može izdržati dan bez zaljevanja) povlače i presušuju. Stoga će prinos i kvalitet povrća ali i kukuruza biti desetkovan. To se najbolje vidi na paprici, paradajzu, patlidžanu, dinji, lubenici, gdje ožegotine od sunca na plodovima čine ovo povrće neupotrebljivim. Prinos kukuruza će na nekim mjestima podbaciti i ispod 50% od očekivanog.

Iz svega navedenog i alarmantnog stanja na terenu, kao potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina ali i kao poljoprivrednik, tražim od gradonačelnika Grada Bijeljina, Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave, kao i od ministrstva poljoprivrede u Vladi Republike Srpske da se koliko sutra proglasi stanje elementarne nepogode suše.

Takođe, apelujem i na Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine da pristupi izradi programa pomoći povratničkoj populaciji koja se mahom bavi i živi od poljoprivrede, a pretrpiće i trpi štete od suše.

Ovo je krajnje vrijeme da država i nadležne institucije pomognu ionako posrnuloj domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Aktulena suša će ugasiti proizvodnju na mnogim poljoprivrednim gazdinstvima, a „zdravu“ hranu ćemo uvoziti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име