Dejan Balorda, zamjenik Starješine TVSJ Bijeljina

S obzirom na situaciju u BiH, Republici Srpskoj i regionu, odnosno, zbog velikog broja požara, kontaktirali smo Teritorijalno vatrogasno-spasilačku jedinicu u Bijeljini, te provjerili stanje na terenu.

Naime, Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica zaključno sa današnjim danom imala je ukupno 276 intervencija. U poređenju sa istim periodom prošle godine, došlo je do povećanja požara, odnosno, za 91 intervenciju više.

„Do povećanja požara najviše je došlo na otvorenom prostoru, samo u julu mjesecu imali smo 26 intervencija na otvorenom prostoru. Danas je tek 13. august i već imamo do sada 37 intervencija, od tih 37 intervencija više od 25 je bilo na otvorenom prostoru. Razlog za povećanje broja intervencija su dugotrajne i visoke temperature i suše, te je za očekivati u narednim danima da će  doći do požara“, rekao je Dejan Balorda, zamjenik starješine Teriterorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Bijeljina.

Samo u toku jučerašnjeg dana evidentirano je osam intervencija. S obzirom da je najavljen crveni alarm za narednih nekoliko dana, odnosno, temperature koje će se kretati i do 40 stepeni, u Vatrogasnoj jedinici očekuju da će i dalje imati intervencije na otvorenom prostoru.

„Ovim putem apelujem na građane da povedu računa, da čuvaju svoju imovinu, jer možda budemo u situaciji da nećemo moći stići na sve intervencije, koje se događaju i približnim vremenskim intervalima“, kaže Balorda za portal Dešavanja u Bijeljini.

Prema klasifikaciji požara,  na privrednim objektima evidentirano je osam požara, 22 na stambenim objektima, na poljoprivrednim objektima je bilo četiri požara, na niskom rastinju zabilježeno je oko 95 intervencija.

“Vatrogasci daju sve od sebe kada su na terenu pogotovu sada u ovo, slobodno da kažemo nevrijeme što se tiče ovog vrelog toplotnog talasa, mnogo je problema na terenu od ovih nesnosnih vrućina do neprisupačnog terena kao i broja intervencija koje imamo u toku dana“ rekao je Rukovodilac akcije gašenja požara u TVSJ Bijeljina Milenko Stanojlović.

Stanojlović takođe ističe i zamoljava građane da imaju razumijevanja, jer se dešava u proteklih par dana da su često svi vatrogasci i raspoloživa tehnika na terenu, da se pojedina požarna žarišta zbog visokih temperatura ponovo aktiviraju, navodeći primjer u Amajlijama gdje požarište još nije likvidirano ali je pod kontrolom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име