Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Bijeljine na današnjoj konferenciji Gradonačelnika Ljubiše Petrovića, pričao je o dva javna poziva koja je Gradonačelnik najavio u narednom periodu – Javni poziv za ZEV-ove za sufinansiranje izgradnje dječijih igrališta i Javni poziv za sufinansiranje kupovine toplotnih pumpi za ZEV-ove i individualna domaćinstva.

“Prvi javni poziv je vezan sa finansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti u stambenom sektoru Grada Bijeljina, gdje imamo dva javna poziva u okviru ove mjere – jedan je za individualne objekte, a drugi je za kolektivne stambene objekte. Mi smo to, kao što ste već upoznati, radili prošle godine. Ovaj poziv je razvijen uz podršku jednog razvojnog programa Ujedinjenih nacija, gdje smo razvili operativne priručnike, ustanovili mjere… Prošle godine smo raspisali poziv na koji se prijavilo 21 individualno domaćinjstvo i 3 ZEV-a. Realizovano je ukupno za 16 individualnih objekata i za 2 ZEV-a. Ukupno zagađenje u Bijeljini vezano za ovu mjeru je smanjilo za nekih 130 tona u prošloj godini (ovi koji lože svoje objekte na ugalj) i oko 100 tona na druge energente. Smatramo da je ovo veoma važna mjera koja treba dugoročno da smanji zagađenje u Gradu Bijeljina za koju svi znamo da je jedan od glavnih problema sa kojim se građani više decenija susreću, tako da smo ove godine obezbijedili veća sredstva. Ove godine smo odredili ukupno 300.000 za ova dva javna poziva gdje planiramo da uz, razliku gdje 120.000 će ići za zajednice etažnih vlasnika, to je za kolektivno stanovanje, a 180.000 za individualnoe stanovene objekte i gdje smo uvažili i jedan od komentara na prethodni javni poziv građana, gdje su građani smatrali da je potrebno da pored sistema voda-voda uključimo sistem toplotnih pumpi i vazduh-voda naročito za zapadni dio Semberije, gdje ne može da se iskoristi sistem voda-voda”, objasnio je Ostojić i dodao da vrijednosni razredi ostaju isti – za kolektivne objekte 30%, maksimalno 18.000 KM, a za individualne, ukoliko se radi o sistemu voda-voda, tu ide sistem 30%, maksimalno 6.000 KM, a ukoliko se radi o sistemu toplotnih pumpi vazduh-voda, tu je maksimalan iznos 30%, maksimalno 4.000KM.

Drugi poziv se odnosi na Odluku o raspisivanju javnog poziva za zajednice etažnih vlasnika za sufinansiranje izgradnje dječjih igrališta na području Grada Bijeljina.

“Ovaj javni poziv je u sklopu koncepta Green Bijeljna, gdje smo se trudili, a sada ulaze u realizaciju veći broj igrališta na teritoriji Semberije, gdje smatramo da treba, pored stalnog ozelenjavanja, oplemenjivanja, potrebno je da se izgradi što veći broj javnih prostora i pored igrališta koja će Gradska uprava graditi na različitim lokacijama na zemljištu koja pripada Gradu, ova odluka ide u smjeru da se podrže zajednice etažni vlasnika koji imaju svoje zemljište, koji imaju dovoljno prostora da postave dječije igralište sa određenim spravama kako bi oplemenili prostor pred tim objektima. Na ovaj javni poziv mogu da se prijave ili jedan ZEV ili dva ZEV-a koji imaju odgovarajuće zemljište. Gradska uprava finansira ovu vrstu aktivnosti sa 50%. Mi podržavamo 50% ukupne vrijednosti opreme koja je ugrađena, maksimalno do 5.000 ukoliko se prijavljuje jedna Zajednica etažnih vlasnika, a ukoliko se prijavljuju dvije Zajednice etažnih vlasnika – 8.000 KM. Za ovu mjeru smo odredili nekih 100.000 konvertibilnih maraka po ovom javnom pozivu”, istakao je Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име