-Urbanističke probleme našeg grada ne rješavamo samo donošenjem i sprovođenjem dokumenata prostornog uređenja, već te probleme rješavamo i regulisanjem statusa objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, kaže Borjan Maksimović načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine.

Maksimović ističe da legalizacija bespravno izgrađenih objekata nije samo problem našeg grada, već je i  veliki problem i drugih lokalnih zajednica, zbog čega je zakonom proglašena za opšti interes Republike Srpske.

-S obzirom da je opšti interes dobro zajedničko za sve nas, zajedno moramo težiti i ka ostvarenju tog cilja. S jedne strane, nadležni organi moraju pomoći građanima da što lakše ostvare svoja prava u postupcima rješavanja statusa nelegalnih objekata, a sa druge strane, građani se moraju aktivnije uključiti u ovaj proces, prije svega podnošenjem odgovarajućih zahtjeva za legalizaciju, nastavlja Maksimović.

Na području našeg grada još uvijek postoji veliki broj nelegalnih objekata kaže Maksimović i dodaje da pravni status ovih objekta moguće je riješti u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Bijeljina u dva postupka, i to: postupku utvrđivanja legalnosti objekata i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

-Svi objekti izgrađeni do kraja 1991. godine, kao i individualni stambeni i individualni stambeno-poslovni objekti, čija je bruto građevinska površina manja od 400 m² i pomoćni objekti koji su u funkciji glavnog objekta (garaže, ljetne kuhinje, ostave i sl.), koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine, smatraju se legalno izgrađenim. U postupku utvrđivanja legalnosti ovih objekata donosimo rješenje koje zamjenjuje naknadnu građevinsku ili građevinsku i upotrebnu dozvolu, rekao je Maksimović.  

-Status ostalih bespravno izgrađenih objekata rješavamo u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Legalizacija podrazumijeva naknadno izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za bespravno izgrađene objekte, odnosno dijelove objekata. Predmet legalizacije mogu biti samo oni objekti koji su započeti ili izgrađeni do dana stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, dana 18.7.2018. godine. Objekti započeti ili izgrađeni nakon ovog datuma ne mogu se legalizovati, poručio je Maksimović.

-S ciljem lakšeg ostvarivanja ovog opšteg interesa, uz podršku gradonačelnika Ljubiše Petrovića, Odjeljenje za prostorno uređenje, će u okviru zakonskih ovlašćenja, građanima olakšati ostvarivanje prava u postupcima rješavanja statusa nelegalnih objekata. Postupke utvrđivanja legalnosti objekata učinićemo potpuno besplatnim za podnosioce zahtjeva, dodatnim angažovanjem službenika radi utvrđivanja potrebnih činjenica za donošenje rješenja. A za legalizciju bespravno izgrađenih objekata, predložićemo Skupštini grada Bijeljina izmjenu Odluke o subvenciji troškova naknade za legalizaciju, prema kojoj će grad subvencionisati ove troškove do punog iznosa za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide I i II kategorije, a za ostale zakonom povlašćene kategorije: lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe,  civilna lica sa invaliditetom koja su potpuno zavisna od pomoći i njege drugog lica i lica koja su djelimično zavisna od pomoći i njege drugog lica, borce, ratne vojne invalide od III do X kategorije, izbjeglice, raseljena lica ili povratnike, žene žrtve rata, predložićemo subvencionisanje troškova naknade za legalizaciju u iznosu do 90%., kaže Borjan Maksimović uz poziv građanima da se što aktivnije uključe u proces rješavanja statusa nelegalnih objekata, prije svega podnošenjem odgovarajućeg zahtjeva za utvrđivanje legalnosti objekta ili zahtjeva za legalizaciju objekta.

-Obrasce za besplatno podnošenje zahtjeva građani mogu preuzeti u prijemnoj kancelariji Gradske uprave Grada Bijeljina, u Odjeljenju za prostorno uređenje ili na zvaničnoj internet stranici Grada Bijeljina, a sve informacije u vezi sa ostvarivanjem prava u ovom postupcima građani mogu dobiti u prostorijama Odjeljenja za prostorno uređenje, na telefon 055/233-196 ili na imejl: urbanizam@gradbijeljina.org, zaključio je Borjan Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име