Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika,  bio je gost emisije „Oko u Oko“. Vučković je govorio o problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici u Semberiji, prekomjernom uvozu, cijeni pšenice kao i o mnogim drugim temama koje se tiču poljoprivrede.
Cijena pšenice je izuzetno niska
„Što se tiče cijene pšenice ovogodišnjeg roda, ona je iznosila od 34 do 37 pfeninga po kilogramu. Ta cijena je izuzetno niska, ako uzmemo u obzir sve troškove i ako uradimo kalkulacije tokom cijele proizvodnje pšenice. Poljoprivredni proizvođači ne mogu nikako biti zadovoljni ovom cijenom pšenice. Sigurno da bi gro poljoprivrednih proizvođača bio zadovoljan cijenom negdje od 40 pfeninga po kilogramu i s obzirom na prinos koji smo ove godine imali, imali smo zaista solidan prinos koji se kreće negdje u rasponu od 5,5 do 6 tona po hektaru. Takođe, ako gledamo i drugi parametar, u odnosu na prošlu godinu, kvalitet samog roda pšence je zaista dobar i možemo biti zadovoljni kako u pogledu kvantiteta, tako i u pogledu  naše strateške kulture“, rekao je Vučković za portal Dešavanja u Bijeljini.

 

Robne rezerve Srpske u stečaju

Govoreći o cijeni pšenice i robnim rezervama, Vučković je istakao da je otkupna cijena u Srbiji oko 40 pfeninga, te da je Srbija u prethodnom periodu  otkupila 30.000 tona pšenice od svojih poljoprivrednih proizvođača po cijeni od 24 dinara, odnosno, 40 feninga plus PDV.

„To je upravo ona cijena kojom bi sigurno poljoprivredni proizvodjači bili zadovoljni. Robne rezerve i značaj robnih rezervi i funkcija robnih rezervi je upravo to, da regulišu kad je poremećaj na tržištu i kad je u pitanju suficit i kad je u pitanju deficit neke robe, država da to sistemskim mjerama pomogne. Međutim, kod nas je problem što su robne rezerve u stečaju oko devet godina. Ono što je najgore i kad su u pitanju robne rezerve i sve društveno negativne pojave, imam primjer robnih rezervi gdje su višemilionske gubici, a da ne postoji odgovornost u našem društvu i da je to možda gorući problem. Niko nije procesuiran, niko nije istražen, niti je odgovarao. Neko je sigurno morao odgovarati za takvo stanje i za ove višemilionske gubitke  gdje su robne rezerve u potpunosti uništene i dan danas nije stavljena tačka na to. Tražili smo od resornog ministarstva da nam dostave informaciju u kojoj fazi i kad se može očekivati da se stečajni postupak završi i kad možemo ponovo očekivati robne rezerve da imamo i da u potpunosti obavljaju onu funkciju zbog čega i treba da postoje“, rekao je Vučković.

On je naveo da su robne rezerve u Srpskoj u stečaju upravo zbog višemilionskih gubitaka, odnosno lošeg poslovanja.„Najbolji primjer imali smo 2020. godine kad smo imali virus pandemije korona, gdje smo 24 sata nakon zatvaranja granica, mi smo već bili u problemu. Da nije bilo specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srbijom, mi bi sigurno bilo u problemu kad je u pitanju, evo recimo, pšenica i to dovoljno govori koliko je značaj robnih rezervi i njihova intervencija na tržištu i u cijelom ovom lancu. Semberija ima sasvim dovoljno skladišnog prostora, imamo oko 10 do 15  mlinoprerađivača, tako da slobodno mogu da kažem da imamo sasvim dovoljno prostora i ono što je i Gradonačelnik, moram da napomenem, rekao na sastanku sa predstavnicima ministarstva, a to je da će grad Bijeljina biti na usluzi, prije svega i moralno, a i finansijska podrška, samo da se prevaziđu ovi problemi i da se ponovo oforme robne rezerve“, naveo je Vučković.

Od Grada Bijeljina podsticaj poljoprivrednicima od 10 pfeninga

Kada je riječ o podršci koju Gradska uprava pruža poljoprivrednicima, Vučković je istakao da je Pravilnikom o posticajima predviđen posticaj u iznosu od 10 pfeningi po kilogramu. On je napomenuo da je Gradska uprava i prošle godine u istom iznosu posticala ovu vrstu proizvodnje, odnosno pšenicu, gdje je za te namjene u prethodnoj godini izdvojeno 1. 700.000KM, što je više od pola agranog izdvajanja za poljoprivredu.

„Poljoprivrednici su više nego zadovoljni iznosom od deset pfeningi po kilogramu, s obzirom da imamo cijenu koja je slobodno mogu da kažem nerentabilna. Ako pogledamo cijenu koštanja jednog hektara da je on sigurno preko 2000KM, možemo izračunati i na prinos od 6 tona, ako je prosjek za Semberiju, puta 35 kilograma za sto, to je negdje oko 2000KM, tako da sigurno je to pomoć koja je vrijedna i poljoprivredni proizvođač su više nego zadovoljni“, rekao je Vučković.

Zadovoljni smo podršci od strane ministarstva poljoprivrede u iznosu od 40 milion KM u proteklih pet godina – isplata da bude uvijek pravovremena i na vrijeme

Govoreći o podršci koju je Ministarstvo poljoprivrede pružilo, direktno za pšenicu, u proteklih pet godina, u iznosu oko 40 miliona, Vučković kaže da je to veoma značajna mjera koja je isplaćena.

„Sigurno da moramo svi biti zadovoljni i naravno da moramo težiti da ti iznosi budu još veći, ali moramo biti zadovoljni iznosom od 500 konvertibilnih maraka i pored samog iznosa i ono što je bitno za svakog poljoprivrednog proizvođača, sama dinamika isplate, da to bude pravovremeno i na vrijeme“, kaže Vučković.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име