Danas u 14:00 časova u glavnoj zgradi Gradske uprave u Skupštinskoj sali trebalo je da bude obavljen postupak dodjele mjesta u biračkim odborima političkim subjektima koji imaju pravo učešća u istom, odnosno, postupak žrijeba. Međutim, postupak žrijebanja je otkazan.

OTKAZAN postupak žrijebanja u Bijeljini, Gradonačelnik na sastanku u skupštinskoj sali, iako je termin ranije usaglašen (video)

S obzirom na to da je danas posljednji dan kada se mora obaviti žrijebanje, GIK je iznašao novi termin – 15.00 časova Skupštinska sala Centra za kulturu. 

„Bili ste svjedoci da smo još jedan put, odnosno da je ova Gradska izborna komisija još jedan put uspjela da prođe prepreke i da održi žrijebanje, s obzirom na situaciju da je isto bilo zakazano u 14.00 časova u Skupštinskoj sali. Međutim, nismo mogli pristupiti sali zbog sastanka Gradonačelnika sa nekim timom. Zamolili smo predstavnike političkih subjekata da ponovo pristupe žrebanju koje je održano u Centru za kulturu. Postupak smo završili uspješno, oni sada preuzmaju svoje materijale, sav postupak je uživo prenošen. Isto tako će biti video materijal, jer nam je tako u skladu sa Izmenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Još jednom apelujem na Gradsku upravu da nam obezbijedi ono na šta je obavezna zakonom, odnosno osnovne uslove za rad, na što je obavezna ne samo Gradska uprava, nego i svi ostali službeni dužnosnici, a pored njih ono što je bitno istaći, jeste da je usvojen budžet, da ova Gradska izborna komisija ima sredstva na raspolaganju, ali da istim ne može da raspolaže. Mi trenutno imamo problem što se tiče opreme i materijala. Za svake prethodne izbore, do čuvenog referenduma, materijal se nabavljao preko Gradske uprave, jer oni raspišu, naravno, tender, izaberu najpovoljnijeg ponuđača i oni su ti koji nama dostavljaju materijal. Tu se skida kontakt Gradske izborne komisije“, rekla je predsjednik GIK Bijeljina Dijana Savić Božić i dodala:

„Međutim, ove godine Gradonačelnik je obavijestio ovu komisiju da mi nađemo, iznađemo mogućnosti za nabavku, jer on nije sproveo postupak nabavke. Jasno je svima da smo mi, Komisija, da mi nemamo ni ovlašćenje ni mogućnost nikakvu da raspisujemo postupak nabavke, a čak i da je imamo, za nju je kasno. Tako da još jednom apelujem, jer kako vidite postupak žrijebanja je završen uz pomoć mog tima koji ovdje vidite. Sve smo radili samostalno, uz pomoć privatnih računara. Još jednom apelujemo da nam se omogući da radimo svoj posao, odnosno ono što je predviđeno zakonom“, istakla je Savić Božić.

Kako kaže, nije dobila obrazloženje iz kog razloga žrijebanje nije moglo biti obavljeno u Skupštinskoj sali Gradske uprave.

„Od strane Gradske uprave nije bilo obrazloženja, ja sam tražila, ponovo, izjašnjenje od predsjednika Skupštine, jer smo mi rezervisali salu. Predsjednik nas je obavijestio da je sala rezervisana za potrebe Gradske izborne komisije od pola dva pa nadalje. Ja sam čak i ušla na sastanak, ljubazno zamolila da mi uđemo, s obzirom da vidite na koji način se sprovodi, da tu treba vremena da se pripremi. Dobila sam obavještenje da će on izaći za koji minut, sačekala sam čitavih pola sata kako ste vidjeli i vi zajedno sa mnom, međutim, nisu se udostvojili da izađu, ali u suštini za mene je bitno da smo završili postupak, odnosno da smo u zakonskom roku izvršili žrijebanje. Ono što želim da napomenem jeste da definitivno nećemo moći sprovesti izbore ako se u sljedeća dvadesetčetiri sata ne obezbijede uslovi za rad. To je ono što je vrlo važno i vas molim kao medije da prenesete ovu poruku da, ako izbora ne bude, da se zna koji odgovoran“, izričita je bila Savić Božić.

Što se tiče samog žrijebanja, predsjednik GIK kaže da je ovaj put razlika što je učestvovalo samo osam, a ne 45 političkih subjekata, kao dosad.

„Ono što je specifično, što je možda interesantno za javnost, na primjer drugačije je to što je do sad bilo 45 političkih subjekata koji su učestvovali u žrijebanju, sad je samo njih osam, odnosno sada učestvuju samo one parlamentarne. Oni trebaju da dostave svoje kandidate za članove biračkih odbora, dužno su to uraditi u roku od sedam dana, nakon toga mi formiramo biračke odbore, dostavljamo i tako dalje. Isto tako, moramo te ljude obučiti, ali to je sve vezano za ono da se nama obezbijede zakonom predviđeni uslovi za rade. Znači, postupak je bio kao i do sada, razlika je što učestvuju samo parlamentarni subjekti i što ova komisija više ne bira predsjednike biračkih odbora, odnosno nijedna izborna komisija u BiH, to radi Centralna izborna komisija po javnom konkursu“, zaključila je Savić Božić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име