U BiH sve mlađa populacija puši. Rezultati ranije provedenog istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazali su kako četvrtina školske djece od 13 do 15 godina konzumira duvanske proizvode.

Oko 14 odposto njih konzumira cigarete, 16 odposto nargile i oko 11 posto električne cigarete. Takođe, 610 školaraca svakodnevno je izloženo oštećenju zdravlja od posljedica pasivnog pušenja.

Rezultati istog istraživanja pokazali su i kako 6 od 10 školaraca nesmetano kupuje duvanske proizvode, a više od 80 % njih nitko nije odbio prodati ove proizvode zbog njihovih godina.

Da su duvanski proizvodi mladima u BiH još uvijek lako dostupni, pokazuju i ostala istraživanja i analize. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u blizini većine školskih objekata moguće je kupiti duvanske proizvode.

U okviru redovnog praćenja sanitarno-higijenskih karakteristika školskih objekata i aktivnosti predviđenih programom “Povećanje sigurnosti u školama”, koji se provodi u suradnji s Upravom policije MUP-a , prikupljeni su podaci o objektima u blizini škola u kojima se prodaju duvanski proizvodi u cilju upućivanja na njihovo postojanje kao rizičnih mjesta gdje ih djeca mogu kupiti u skladu sa Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje Federacije BiH iz 2022. godine.

2022./2023. školske godine prikupljeni su podaci u 61 osnovnoj središnjoj školi i 32 srednje škole na području Zeničko-dobojske županije, gdje je utvrđeno kako je u 63,9 posto objekata osnovnih škola bilo moguće kupiti duvanske proizvode.

Isto je bilo moguće i u blizini 59,3 posto objekata srednjih škola. Liječnici upozoravaju na sve poraznije podatke u kojima se iz svakog novog istraživanja koje se povremeno provodi u BiH pokazuje kako se broj mladih, a što je najveći problem i broj djece koja konzumiraju duvanske proizvode, i to svakodnevno opasno povećava.

Dok zemlje Evropske unije rade kontinuirano na tome kako smanjiti broj pušača, posebno među mlađom popilacijom, u BiH nema jedinstvene strategije po ovom pitanju, ali ni rješenja.

BiH spada među zemlje s najvećim postotkom pušača.

Najčešći prodajni objekti su trgovine mješovite robe i kiosci. Iz Instituta su naglasili kako se unutar školskih objekata i školskih kuhinja u prostorima škole duhanski proizvodi ne prodaju. Prema istim podacima, u blizini 13,9 posto školskih objekata moguće je konzumirati nargilu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име