Milenko Vidaković, načelnik Komunalne policije Grada Bijeljina

Komunalni red, koji je jedan od ključnih faktora koji određuju kvalitet života građana, u našem gradu kontroliše petnaest komunalnih policajaca. Šta sve rade i sa kojim izazovima se najčešće sureću u svakodnevnom radu, za „Semberske novine“ pojašnjava načelnik Komunalne policije Bijeljina, Milenko Vidaković.

Podiže li se polako  svijest kod naših sugrađana, kada je riječ o poštovanju komunalne disipline?
-Nažalost, kod nas je komunalna svijest i dalje niska, zbog čega je potreban organizovan pristup institucija, medija, školstva i cjelokupne javnosti, kako bi se postigao značajniji napredak.

Za koju vrstu prekršaja  je izdato  najviše  kazni u prvoj polovini ove godine?
-U prvoj polovini ove godine najviše prekršajnih naloga izdato je u svrhu zaštite  javnih  površina.

Šta je to, za šta se građani najčešće obraćaju Komunalnoj policiji?
-To su nepravilnosti iz naše nadležnosti koje bitno smanjuju kvalitet života naših sugrađana kao što su održavanje javnih i drugih površina, uslovi držanja domaćih životinja, rastinje u profilu nekategorisanih puteva, neadekvatne komunalne usluge i problemi u ZEV-ovima, nelegalno odlaganje komunalnog otpada i slično.

Kad je riječ o nelegalnom odlaganju komunalnog otpada, odnosno „divljim deponijama“, kakvo je trenutno stanje?
-Kontinuirano se radi na otkrivanju lica  koja prave divlja odlagališta  na  teritoriji grada Bijeljina. Svake godine se vrši evidentiranje i sanacija određenog broja divljih deponija obilaskom terena i uz upotrebu video nadzora. Na području grada Bijeljina u 2024. godini registrovano je 36 divljih deponije,  od kojih su 15 veće od 50 m³ i 17 manjih deponija,  za čije saniranje su predviđena određena sredstva u okviru budžeta Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Bijeljina.

Svjedoci smo da u posljednje vrijeme, sve veći problem predstavlja i odlaganje građevinskog šuta,  odnosno otpada, na napuštenim šljunkarama  u Semberiji. Kakvi koraci se preduzimaju kako bi se tome konačno stalo u kraj?
-Građevinski šut bi se u principu trebao odlagati na za to predviđena  mjesta   i  koristiti za sanaciju napuštenih šljunkara koje su u većini slučajeva pretvorene u divlja odlagališta. Iz tog razloga bi sav građevinski šut  i  iskop zemlje  trebalo  kanalisati na te, unaprijed određene lokacije i u skladu sa važećim propisima na regionalnu „ Eko deponiju“ u Bijeljini.

Gorući problem jeste  i  rješavanje  problematike zapuštenih dvorišta, posebno u užem centru grada?
-Grad Bijeljina treću godinu za redom ulazi u postupak čišćenja zapuštenih dvorišta, čijim vlasnicima je nepoznato prebivalište imenovanjem privremenog pravnog zastupnika. Iz budžeta grada se izdvajaju značajna sredstva kako bi se nivo komunalnog reda podigao na viši nivo. U 2024. godini je evidentirano više od 60 zapuštenih dvorišnih površina, koje su većinom uređene po nalogu Komunalne policije. Ostatatak se odnosi na površine čiji vlasnici nisu dostupni, te će biti pokrenut upravni postupak za čišćenje takvih prostora, imenovanjem privremenog pravnog zastupnika, a o trošku Grada Bijeljina.

Komunalna policija učestvuje i u organizovanju tradicionalne godišnje ekološke akcije u Bijeljini, pod nazivom „April – mjesec  čistoće“. Koliko su ovakve akcije bitne i da li se, možda, u nekom narednom periodu, ta  akcija, planira dodatno proširiti ili slična organozivati bar još jednom godišnje?
-Komunalna policija Gradske uprave Grada Bijeljina, kao nosilac aktivnosti „April mjesec čistoće’’, uz učešće velikog broja volontera, članova ekoloških sekcija i radnika Gradske uprave, očistila je više putnih pravca i tom prilikom je sakupljeno oko 15 tona komunalnog otpada koje je uredno preveženo i deponovano na gradsku deponiju. U okviru akcije očišćeno je pet velikih divljih deponija,  kao i veliki broj manjih na koje su postavljene kamere kako bi se sankcionisali nesavjesni građani. Zasađeno je više od 700 sadnica raznog drveća i cvijeća.

Vršene su edukacije u predškolskim i školskim ustanovama  na području grada Bijeljina i mnoge druge aktivnosti, a sve u cilju podizanja ekološke svijesti građana, na temu zaštite životne sredine i održavanja komunalnog reda na području grada Bijeljina. A, što se tiče organizovanih akcija uređenja naše Semberije, svaka je dobro došla.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име