U Loznici je sve spremno za obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“.Skup će biti održan na novom stadionu „Lagator“.
Skup počinje danas u 18 časova, uz direktan prenos RTS. Patrijarf srpski Porfirije, sa arhijerejima i sveštenstvom, održaće pomen  stradalim u oružanoj akciji „Oluja“.
Programom je predviđen minut ćutanja  kao pošta  stradalima u toj zločinačkoj vojnoj akciji nad krajiškim Srbima.Govoriće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.Skupu će se obratiti predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.Govoriće i Nataša Basta Đorđević profesorka pedagogije, direktorka OŠ „Jovan Cvijić“ u Debrecu, koja je izbjegla  iz sela Kurjak 1995, godine.Biće izveden i bogati umjetničko scenski prikaz.Organizator skupa je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, a domaćin je grad Loznica.
-Čast nam je i zadovoljstvo što smo domaćini Dana sjećana na sve stradale u oružanoj akciji „Oluja“ -kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. -Kultura sjećanja je od najvećeg mogućeg značaja i nikad joj se nije poklanjala veća pažnja nego u vrijeme kada je na čelu naše države predsjednik Aleksandar Vučić. Ponosni smo i slijedimo tu pažnju i počast koju ukazuje naše državno rukovodstvo, uz podršku SPC i  najavljeno veliko prisustvo i naše braće iz Republike Srpske.
Petrović kaže da je, kroz Loznicu, u ratnim vremenima prošlo skoro pola miliona ljudi, a da se, duže ili kraće, u njoj i susjednim selima, zadržalo, svojevremeno, i nekoliko desetina hiljada njih.Nema čovjeka, iz  kolone, kaže Petrović, koje ovdašnji ljudi, nisu pomogli, okrijepili  i upućivali im riječi poštovanja, sokolili ih.
-Narod Jadra pokazao je, spontano, brigu i pažnju za svoju braću, ne samo za stradalnike iz „Oluje“, kojih je bilo najviše, već i one koji su, i prije toga, morali kako bi sačuvali živote da spas pronađu u Srbiji iz mnogih mjesta Hrvatske i 78 opština današnje Federacije BiH, koji su stizali masovno i poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno Sarajlije -poručuje Petrović.  
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име