U prisustvu velikog broja vjernika u crkvi Svetog Ilije u Janji služena je praznična liturgija.

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko – tuzlanski Fotije, povodom hramovne slave crkve Svetog proroka Ilije u Janji služio je svetu liturgiju u ovom, jednom od najstarijih pravoslavnih hramova u Semberiji.

Sveti prorok Ilija, kako je istakao mitropolit Fotije, veoma je poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanske vjere. Hramovna slava crkve u Janji  obilježena je lomljenjem slavskog kolača i tradicionalnom litijom sveštenika i pravoslavnih vjernika ulicama Janje.

Prisustvujući slavi, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kum slave, izrazio je radost, sreću i zadovoljstvo činjenicom da kumuje hramu zaštitnika Svetog proroka Ilije u Janji.

-Još od 1752. godine, dakle, prije 272 godine Sveti prorok Ilija je svetac zaštitnik cijele Bosne i Hercegovine. Želja nam je da s radošću, u napretku, miru i slozi dočekamo još puno ovakvih hramovnih slava. Prema narodnom vjerovanju, grmljavina na dan Svetog Ilije označava udar njegovog biča. U vrijeme dugotrajnih suša, kao što je i ova, treba da se zapitamo, da li smo griješili i kako da pronađemo put spasenja. Svi mi koji smo u službi naroda treba da zaštitimo naše vodotokove, naše zemljište i vazduh kako bismo živjeli u što zdravijoj životnoj sredini, istakao je gradonačelnik Petrović, napomenuvši da se snažno treba oduprijeti onima koji žele narušiti prirodni sklad sredine u kojoj živimo.

-Različite politike i drugačija mišljenja nikada ne smiju da diraju u jedinstvo naše pravoslavne vjere. Čast mi je bila danas hodati sa parohijanima, sa sveštenstvom, u povorci povodom slave jednog od najstarijih pravoslavnih hramova u Semberiji, a stanovnicima MZ Janja, ali i svim drugim vjernicima čestitam današnji praznik, rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Radislav Borovčanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja, izjavio je da je ovo poseban dan za stanovnike Janje koji u zajedništvu sa svojim komšijama nastoje da njeguju prijateljstvo, toleranciju i ljubav jednih prema drugima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име