Odluka o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH, je nezakonita, tvrde u Ministarstvu pravde Srpske.

Konkretno, kažu da je suprotna članu 18. stav 2. Zakona o advokaturi Republike Srpske kojim je jasno definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud, osim ako postoje razlozi predviđeni zakonom zbog kojih je dužan da odbije zastupanje.

-Niti jedna odredba zakona ali ni opštih akata Advokatske komore Republike Srpske ne propisuje mogućnost da pojedinačni akt organa Komore (Odluka Skupštine), može da bude pravni osnov za odbijanje zastupanja ako ga kao zastupnika ili branioca postavi sud – saopšteno je iz Ministarstva pravde RS.

Dopis disciplinskog tužioca

Tvrde da glavni disciplinski tužilac Advokatske komore RS, u aktu upućenom svim sudovima u RS i Sudu BiH, traži od njih da ne donose rješenja o postavljanju advokata iz Srpske za odbrane po službenoj dužnosti. Te ih ujedno obavještava da postupanje advokata suprotno Odluci o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata, predstavlja težu povredu službene dužnosti advokata, prema članu 6. Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti advokata, te da će svaki advokat koji bude postupao suprotno odluci biti disciplinski gonjen.

-Veoma je važno istaći da članom 6. navedenog Pravilnika, nije propisano da nepostupanje advokata po odlukama i nalozima organa Advokatske komore, spada u teže povrede službene dužnosti, već je ta radnja (nepostupanje po odlukama i nalozima organa Komore), kao takva propisana članom 5. stav 1. tačka 5. Pravilnika, i čini lakšu povredu službene dužnosti – tvrde u resoru pravde na čijem je čelu ministar Miloš Bukejlović.

Teža povreda dužnosti

Pored toga, članom 6. stav 1. tačka 10. Pravilnika, kao teža povreda službene dužnosti, propisano je neopravdano odbijanje preuzimanja zastupanja ili odbrane stranke kada ga u skladu sa zakonom ili opštim aktom Komore za zastupnika ili branioca postavi/imenuje sud.

Dakle, prema važećim zakonskim i podzakonskim aktima, jasno proističe da Ministarstvo pravde Republike Srpske može, Glavnom disciplinskom tužiocu Advokatske komore RS, podnijeti disiplinsku prijavu za svako neopravdano odbijanje preuzimanja zastupanja ili odbrane stranke kada ga u skladu sa zakonom za zastupnika ili branioca postavi/imenuje sud. Pored svega naprijed navedenog želimo istaći da smo spremni nastaviti pregovore sa predstavnicima Advokatske komore RS, a sve sa ciljem pronalaženja rješenja koje bi bilo prihvatljivo kako za advokate, tako i  za sve korisnike advokatskih usluga – kažu u Ministarstvu pravde RS.

Dodaju da ih je Advokatska komora RS u julu obavijestila o namjeri organizovanja protesta sa obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u RS i pred Sudom BiH, počev od 1. avgusta.

Otkrivaju da su na tu temu održana tri sastanka sa predstavnicima Advokatske komore koju su upoznali da činjenicom da Ministarstvo pravde RS nije nadležno za isplate naknada za odbrane advokata po službenoj dužnosti. Ali i da su već preduzete aktivnosti, posredstvom Ministarstva finansija RS, kako bi dugovanja bila isplaćena u što kraćem roku.

Kažu da su „veoma optimistični“ u vezi sa brzom realizacijom isplate, obzirom da se prema izvršenim analizama, ne radi o visokom iznosu dugovanja sudova u Republici Srpskoj.

Protiv povećanja tarife

Dalje, pregovori sa predstavnicima Advokatske komore RS u vezi sa predloženim izmjenama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, vode već duže vrijeme iz razloga što je predviđeno značajno uvećanje visine nagrade i naknade za rad advokata u svim postupcima.

-Koje bi, po našem mišljenju kao takvo izazvalo negativne finansijske efekte kako za budžet, tako i za građane i poslovnu zajednicu. Ministarstvo pravde RS je smatralo nužnim da ne izda saglasnost na predložene izmjene Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata jer je istima predloženo veliko povećanje troškova za rad advokata – kažu u Ministarstvu pravde.

Povećanje vrijednosti boda za 50 odsto

Prema predloženim izmjenama tarife došlo bi do povećanja vrijednosti boda za 50 odsto, te bi vrijednost boda iznosila 3 KM umjesto dosadašnjih 2 KM, povećao bi se i broj bodova za rad advokata u svim postupcima (što uključuje i nove „podjele“ po vrijednostima i vrstama spora), kako u krivičnom tako i u parničnom postupku.

Zatim bi se povećao broj bodova za davanje savjeta i mišljenja (20 umjesto dosadašnjih 10 bodova), kao i nagrada za vrijeme (za svaki čas odsustva iz kancelarije 40 umjesto dosadašnjih 30 bodova).

-Ministarstvo pravde je, koristeći troškovnike iz sudskih predmeta, u parničnom i krivičnom postupku, izradilo ogledne primjere uporednog prikaza troškova po dosadašnjoj i novoj predloženoj tarifi, gdje je ustanovljeno da bi predloženim izmjenama Tarife u nekim postupcima  došlo do povećanja naknade za rad advokata čak u trostrukom iznosu u odnosu na dosadašnji iznos naknade za rad advokata, što smatramo apsolutno neprihvatljivim – poručuju advokatima.

Priznaju da je postoje i opravdani razlozi za povećanje Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, međutim Ministarstvo pravde „ima obavezu sagledati sve efekte koje će ona proizvesti prema građanima, privrednim subjektima kao i prema budžetu Republike Srpske“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име