Hram posvećen Svetom proroku Iliji u Gornjem Zabrđu proslavio je danas istoimenu krsnu slavu. 
Protojerej Srđan Vasiljević, starješina hrama,  čestitao je svim parohijanima krsnu slavu Svetog proroka Iliju, uz napomenu da je ova svetinja najstarija javna građevina ugljevičkog kraja. 
-Blagoslov Svetog proroka Ilije je na čitavom ovom kraju. Prije 112 godina je ovaj hram sagrađen i nije slučajno posvećen ovom velikom svecu. Neka nas Gospod Bog blagoslovi njegovim svetim i mnogo moćnim molitvama da se naš rod srpski složi, oboži i umnoži-rekao je Vasiljević. 
Prota Vasiljević ja nakon liturgije pozvao vjernike da ostanu vjerni svojim precima, da čuvaju i zemlju i prirodu. 
-Mudri cu bili naši slavni i divni preci kada su ovu bogomolju posvetili Svetom proroku Iliju. Dobro su znali zašto to čine i zbog čega to čine- rekla je Vanja Zekić, zamjenik načelnika Ugljevika koja je zajedno sa načelnicom Opštinskog odjeljenja za finansije Ružom Jović prisustvovala krsnoj slavi drevne crkve u Gornjem Zabrđu posvećenu Svetom proroku Iliji. 
-Zna se dobro djelo i značaj ovog našeg dragog svetitelja koji je bio omiljen u dušama naših starih ali i svih potonjih generacija i do nas samih. Sveti prorok ilija nas štiti u svakom mogućem pogledu a ova naša bogomolja je od samog početka u istinskom smislu crkva Boga živoga i „parče neba na zemlji“-rekla je Zekićeva.
Načelnica Odjeljenja za finansije opštine Ugljevik Ruža Jović rekla je da se uvijek raduje ovom velikom srpskom prazniku kada se slavi  Sveti prorok Ilija. 
-Naš divni svetac koga danas slavimo uvijek nas zaštiti od najteženih izazova ali nam nekako svečano, lijepo i kad nam je najteže miluje dušu. Dok stojim u našem divnom hramu, osjećam duhovnu radost kao da nam stiže direktni blagoslov u naše duše od samog Svetog Ilije-rekla je Jovićeva.
Ona je rekla da je za potrebe Crkveno-duhovne manifestacije „Svetoilinski dani“ u Gornjem Zabrđu iz budžeta opštine Ugljevik izdvojeno 3.500 KM i najavila još snažniju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi lokalne samouprave u narednom periodu.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име