Veliki uspjeh mladog Beograđanina slavi čitava Srbija ali i Srpska: Znanjem rodu srce razgalio 
Veliki uspjeh mladog Beograđanina Bogdana Egera slavi čitava Srbija ali i Republika Srpska koju samo rijeka Drina dijeli ali i istovremeno spaja sa rodnim krajem njegove  majke. Bogdanov djed, ugledni ljekar dr Dragomir Mirković rodom iz Banje Koviljače, legendarne Drine i Gučeva, proslavljao je i radovao se uspijehu unuka, ponosan što ga slavi sav naš rod.
Ovaj mladi genijalac osvojio je srebro na 56. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u konkurenciji od skoro 350 takmičara iz 87 država. Takmičenje je trajalo 10 dana od 21-30. jula u Rijadu (Saudijska Arabija). Sastojalo se od dva dijela, praktičnog (rad u labaratoriji) i teorijskog (izrada zadataka).
-Pored mene Janko Popović iz Matematičke gimnazije je osvojio zlato, Lazar Lazarević iz Valjevske gimnazije je osvojio srebro i Dušan Đurđević iz Gimnazije u Ćupriji je osvojio bronzu. Ovim uspjehom je izjednačen najbolji uspjeh srpske reprezentacije ikada u istoriji od kad se takmičimo od 2012. Godine, čime upadamo u sam svjetski hemijski vrh, u 15 najboljih reprezentacija na svijetu-rekao je Eger.
Utisci se nakon takmičenja još uvijek se nisu slegli.
-Ne mogu još da pojmim uspjeh koji smo ostvarili, ali mi je i dalje nevjerovatno to što smo ostvarili. Na samoj ceremoniji sam bio presrećan pa sam i otrčao do bine gdje su uručavali medalje, a onda sam skakao kad sam vidio da su našeg druga Janka prozvali da je osvojio zlato i stvarno smo svi bili presrećni jedni za druge i za uspjeh koji smo ostvarili-rekao je Eger.
Bogdan Eger je završio Osmu beogradsku gimnaziju, smjer za nadarene iz biologije i hemije, kao vukovac i đak genracije.
-Upisao sam Medicinski fakultet u Beogradu kao prvi na listi bez polaganja prijemnog iz hemije i biologije, što je jako rijetko i nije se desilo u bliskoj prošlosti. Takođe sam polaznik Istraživačke stanice Pentica i Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“. U Petnici sam četiri godine kao polaznik i imam urađena dva projekta od kojih je jedan  završio na 22. konferenciji „Korak u nauku“, a bio sam i saradnik na programu za osnovce na Ljetnjoj naučnoj školi-dodao je Eger.
Pored učenja hemije mladi genijalac Eger voli  da trenira i trči.
-U posljednjih godinu dana sam istrčao tri polumaratona. U budućnosti bih želio i da trčim maratone i supermaratone kao moji najveći uzori, Jovica Spaić i Dejvid Gogins. Volontirao sam na mnogim takmičenjima koja su se održavala u Srbiji kao Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani, LEN ligi šampiona u vaterpolu, „Dragan Mance“ Dječijem turniru u fudbalu i mnogim drugim. Pošto sam i veliki zvezdaš volontirao sam i prethodne dvije godine u KK Crvenoj zvezdi-rekao je Eger.
Najveću podršku, kaže Eger, pruža mu porodica, mama Aleksandra, tata Darko i sestra Katarina.
-Veliku podršku sam i dobio od profesora i direktora u školi, razredne Nevene Ostojić i profesorke hemije Irene Begović-Antanasković. Ali i od svih prijatelja koji su mi mnogo dragi-zaključio je Eger.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име