Želimir Nešković, Poslovni forum ’’BhdiaFor 2024’’ – '’Investicija u siguran rast“, Brčko Distrikt

Želimir Nešković delegat u Domu naroda PS BiH koji je  panelista i jedan od učesnika na Poslovnom forumu ’’BhdiaFor 2024’’ – „Investicija u siguran rast“ koji se održava u Brčko Distriktu.

Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH organizuje Poslovni forum brčanske dijaspore pod nazivom „Investicija u siguran rast“ – ’’BhdiaFor 2024’’.

Glavni fokus ovogodišnjeg foruma je podsticanje investicija i poslovne saradnje sa dijasporom porijeklom iz Brčkog, ističući Brčko kao atraktivnu destinaciju za ulaganja i poslovnu saradnju. Cilj je također podizanje svijesti lokalnih razvojnih aktera o potencijalu dijaspore u procesu razvoja.

Na Poslovni forum brčanske dijaspore  – ‘’Investicija u siguran rast“ je pozvan i Želimir Nešković delegat u Domu naroda PS BiH koji je i jedan od panelista na Poslovnom forumu koji će ujedno predstaviti i Opštinu Lopare kao jednu od najuspješnijih JLS koja je uspjela uvezati svoju dijasporu i privoliti je da investira u Opštinu Lopare.

Nešković je istakao da je Poslovni forum otvorio gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić te da je na panelu govorio i predstavio dobar primjer saradnje Lokalne zajednice, Opštine Lopare sa dijasporom.

-Dijaspora u Loparama je stalno prisutna i konstantno ulaže u privredu Lopara, te učestvuje u kulturnom i sportskom životu naše Opštine. Dijaspora je u Loparama osnovala i amatersko pozorište i stalno je takoreći prisutna u svim sferama života, a sve je to postignuto obostranim povjerenjem građana Lopara i naših ljudi koji žive u dijaspori i u Švajcarskoj te su okupljeni u Udruženju Majevičana u Švajcarskoj, rekao je Želimir Nešković.

-To obostrano povjerenje se stalno održava i njeguje, a rezultati su jasni i vidljivi. Dijaspora konstantno pomaže razvoj Lopara te zajedno sa rukovodstvom Opštine Lopare dogovara i realizuje niz infrastrukturnih, sportskih i kulturnih događaja. Konstantno se ulaže i u zdravstvo i putnu infrastrukturu, a moram napomenuti da je u proteklih 15 godina u našoj Opštini urađeno oko 300 kilometara putne infrasttrukture te da su naši majevičani koji žive i rade u inostranstvu učestvovali u istom sa oko 50% finansijskih sredstava.

Nešković je na kraju napomenuo da je Opština Lopare na vrijeme prepoznala značaj i ulogu dijaspore te da među prvima u BiH pokrenula i održavanje Manifestacije Dani dijaspore, koji su ove godine održani po 13. putu Loparama.

Na forumu učestvuju ključni akteri iz poslovnog svijeta, koji će imati priliku razmijeniti ideje, iskustva te istražiti mogućnosti za buduće projekte i investicije.

Organizator i domaćin događaja je Vlada Brčko distrikta BiH u partnerstvu sa Udruženjem „Naša Perspektiva“, a aktivnost je podržana kroz USAID projekat „Diaspora Invest“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име